2011.
július
18. 20:25

Új életpályamodell rendőröknek: elsősorban a lakhatást támogatják

Címkék:
tüntetés, táblák Hónapok óta tart a kormány és a rendvédelmi dolgozók közötti huzavona, melynek egyik fő pontja a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése volt. Emellett azonban más követelések is akadtak a rendvédelmiek részéről, többek között egy új életpályamodell kidolgozása. Most megkapták.

Cél a pályán tartás

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke korábban kijelentette, hogy az a céljuk, hogy olyan életpályamodellt és olyan fizetést biztosítsanak a rendvédelmi dolgozóknak, amellyel ,,pályán tarthatóvá válik ez a hivatás".
Az új életpályamodellel a kormány pontosan ezt szeretné tenni. A modell tervezetének fontos elemei azok a kompenzációk, melyek arra szolgálnak, hogy a kormány elismerje a szolgálatban töltött időt, így pedig ösztönözze a rendőröket arra, hogy hosszabb ideig teljesítsenek szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy a pénzbeli juttatásokat kiszélesítik, és segítik a lakáshoz jutást.

Hitel állami támogatással

A pénzcentrum.hu információi szerint a kormány állami támogatást nyújtana a rendőröknek a lakáscélú, devizaalapú hiteleik kiváltásához. Ennek értelmében a rendőrök akár önrész nélkül is felvehetnének hitelt, melyekért az állam vállalna kezességet. A törlesztőrészletet is szabályoznák: a részlet a rendőr és annak házastársa együttes jövedelmének a 20 százalékát nem haladhatná meg.
A tervezetben foglalt elképzelések szerint növelnék a munkáltatói kölcsön összegét, ezzel együtt pedig rugalmasabbá tennék az erre vonatkozó feltételeket, valamint számos kedvezménnyel segítenék a visszafizetést. Ha valaki állami támogatású lakáshitelt venne fel, akkor a törlesztéshez a szolgálatban töltött idő arányában egyre nagyobb munkáltatói támogatást kapna, tehát minél több évet tölt el a rendvédelmi pályán, annál több segítséget kap.

Több bérlakás, támogatás az albérlet fizetésére

A rendőrök önrész nélkül is vehetnének fel lakáshitelt, amihez az állam vállalna kezességet, a kamata pedig kedvezményes lenne. A lakáscélú hitelek esetében emellett a gyermekvállalással összefüggően is kaphatnának kedvezményt, valamint a deviza alapú lakáshitelek törlesztésében az állam és a munkáltató is segítene. Nem csupán a saját lakás vásárlását, hanem az albérlet fenntartását is segítené az új életpályamodell: támogatást kapnának a rendőrök az albérlet fizetéséhez is.
A lakhatás további támogatásának érdekében az önkormányzatokkal is megállapodna a kormány arról, hogy az önkormányzati bérlakásokat szolgálati lakás céljára engedjék át, ezen felül a rendészeti szervek tulajdonában lévő garzonházak kapacitását is növelnék, ráadásul annak a lehetőségét is megteremtenék, hogy a bérlakást annak lakója megvehesse.

Az idősebb, szolgálati nyugdíjban lévőket kedvező térítési díjú nyugdíjas otthonokban helyeznék el.

Arról, hogy a rendőrök mit gondolnak a kormány által felkínált lehetőségekről, egyelőre nincs információ. Néhány fórumozó véleménye szerint azonban nem árt némi óvatosság, ugyanis kormányváltás esetén visszavonhatják ezeket az ajánlatokat. Megint mások úgy gondolják, hogy a hitellel kapcsolatos ígéretek csak figyelemelterelésnek jók.

Könnyített szolgálat, rendelkezési állomány

Az új életpályamodell értelmében 52 éves kor felett könnyített szolgálat, 60 év felett pedig rendelkezési állományba helyezés várna a rendőrökre. A rendelkezési állományba helyezés azt jelenti, hogy csak vészhelyzetben vagy háborúban kellene dolgozniuk.

Az egészségügyileg alkalmatlanná nyilvánított rendőrök átkerülnének a tartalékállományba, és átképeznék őket más közszolgálati munkára.

Béremelés, visszatérés a munkába

2014-ig 30 százalékkal tervezik emelni a rendőrök bérét, de nem mindenkinek egyformán, ugyanis a teljesítmény, a munkakör nehézsége és az elvégzett munka minősége befolyásolná a fizetés magasságát.

A szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszere 2012-től megszűnne, így azok a nyugalmazott rendőrök, akik hajlandók visszatérni a munkába, várhatóan az új közmunkaprogramot felügyelik majd.

Forrás: bombahir.hu

Vissza
2011.
július
08. 20:10

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány Nem áll meg a kormány az eddigi intézkedéseknél, azaz a magánnyugdíj-pénztárak államosításánál és a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésénél, hanem az öregségi nyugdíjrendszer teljes átalakítását is napirendre tűzi. Ha a NEFMI koncepciója megvalósul, akkor a jelenleg aktív korúak nyugdíjasként vagy munkanélküliként biztos éhezésnek nézhetnek elébe, hacsak nem gondolnak valamilyen formában az öngondoskodásra - írja a HETEK.
Tovább
2011.
július
15. 09:53

Nyugdíjháború: sztrájkolnának, de nem tudnak

Nyugdíjháború: sztrájkolnának, de nem tudnak Tárgyalnának, de nem kíváncsi rájuk senki. Sztrájkolnának is, de azt se tudnak – állítják a szakszervezetek. A vasutasok és a tömegközlekedési dolgozók a korengedményes illetve korkedvezményes nyugdíj eltörlése ellen tiltakoznak, vagyis tiltakoznának, de azt mondják, a kormány az új sztrájktörvénnyel béklyót kötött a kezükre. A jogszabály decemberi módosítása óta már kilencszer akartak sztrájkolni, de egyikre sem kaptak engedélyt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART