2011.
július
20. 15:16

Új foglalkoztatási támogatás az 50 éven felüliek számára

Címkék:
Czomba Sándor Az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, ezért volt fontos ezen csoport munkaerő piaci beilleszkedésére külön támogatási rendszert kidolgozni – fogalmazott Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, szerdai sajtótájékoztatóján.

A Kormány döntött a 2011-2015 közötti, megközelítőleg 70 ezer hátrányos helyzetű álláskereső foglalkoztatásának javítását célzó, 60 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt indításáról. 2011 májusától két országos lefedettségű TÁMOP program (TÁMOP 1.1.2. és TÁMOP 1.1.4) keretein belül a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt támogatást biztosít a munkaerő-piaci hátránnyal küzdő munkavállalóknak.

 

Az államtitkár kiemelte: a projekt célja az álláskereső inaktív emberek beilleszkedésének elősegítése a munkaerő piacra, munkáltatóknak illetve a leendő munkavállalóknak nyújtott támogatásokon keresztül. Ezen hozzájárulások lehetnek képzések, munkaerő piaci szolgáltatások valamint vállalkozási támogatások – tette hozzá. A támogatást a munkaügyi központokon keresztül lehet igénybe venni.

 

A projekt időtartama alatt mintegy 70 ezer fő bevonását tervezzük a programba –emelte ki az államtitkár. Ebből nagyságrendileg 35 ezer ember részesülhet majd munkaerő piaci képzésben, 49 ezer ember kaphat majd a foglalkoztatásához közvetlen támogatást. A projekt legfontosabb eredményeképpen legalább 20 ezer fő juthat tartósan vissza a munkaerőpiacra – mutatott rá az államtitkár. A programba bevont roma származásúak száma legalább 11800 fő.

A projekteknek hat célcsoportja van - az alacsony iskolai végzettségűek és elavult szakképesítéssel rendelkezők, pályakezdők, GYED/GYED után visszatérők, ötven év felettiek, bérpótló juttatásban részesülők, és tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek - ismertette Czomba Sándor.

 

Közülük is kiemelten kezeljük az ötven év felettiek csoportját, akiknek speciális, a munkáltatókat foglalkoztatásra ösztönző támogatási konstrukciót dolgoztunk ki – mutatott rá. Ez azt jelenti,- folytatta-, hogy ha egy munkáltató ötven éven felülit szeretne a szakmájában, vagy betanított, segédmunkásként foglalkoztatni, akkor egy éves időtartamban támogatást nyújtunk.

 

Az első négy hónapban átvállaljuk a munkabér és járulékai 100 százalékos megtérítését, maximum a minimálbér kétszerese és annak járulékai erejéig – hangsúlyozta az államtitkár. A második négy hónapban - folytatta- a munkabér és járulékai legfeljebb ötven százalékos mértékű támogatását, maximum a minimálbér kétszeresét és annak járulékát vállaljuk át. Az utolsó négy hónapban a járuléktámogatást, maximum a minimálbér kétszeresére számolt járulék erejéig tudjuk vallani.

 

A bértámogatás mellett az ötven év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyeket növelő képzésben is részesülhet, valamint mind a képzés, mind a foglalkoztatás ideje alatt mentor segíti a munkavállalót. A Nemzetgazdasági Minisztérium 17 milliárd Ft-ot különít el a TÁMOP- projektből erre a célra, s így lehetővé teszi, hogy országosan több mint 17.000 ötven év feletti álláskereső jusson munkához.

Forrás: kormany.hu/profitline

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART