2012.
április
22. 18:57

Új kihívásokra számít a Magyar Bankszövetség

Címkék:
bank A Magyar Bankszövetség megtartotta éves testületi ülését. Dr. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke a 2011-es esztendőt nehéz és kihívásokkal terhes időszaknak jellemezte. Az Európai Unióban a tagállamok makrogazdasági problémáinak kezelésén túl a pénzintézeteknek azzal is szembesülniük kellett, hogy a válság nyomán komoly prudenciális és fogyasztóvédelmi szabályozói szigorítások következtek be.

A hazai hitelintézetek működésére befolyással voltak a költségvetési egyensúly megteremtését célzó intézkedések és a megkezdett strukturális átalakítások, valamint hogy, a korábban bevezetett bankadó mellett újabb terhek jelentek meg. Az intézkedések, különösképpen a végtörlesztés, olyan előre nem várt hatásokat hoztak, amelyek következtében a hazai bankszektor 2011-ben összességében veszteséggel zárt, számottevően zsugorodtak a banki állományok, jelentős portfólióromlás következett be.

A fenti kedvezőtlen hatások kezelése céljából Patai Mihály kiemelten fontosnak minősítette a Kormányzat és a Szövetség által megkötött decemberi megállapodást, amely azon túl, hogy hosszú távú, kiszámítható megoldást kínál a jelzáloghitel adósok számára, egyértelműsíti a hitelintézetek és a kormány közös célját, hogy a gazdaság fellendítése érdekében a jövőben egymással folyamatosan konzultálva együttműködnek. Segítette ugyanakkor a nehéz körülmények között való helytállást az is, hogy a magyarországi pénzintézetek tőkemegfelelése megfelelő, helyzetük a nehézségek ellenére is stabil, kiegyensúlyozott.

A testületi ülésen magyarországi bankszektor vezetői két új tagot választottak a Szövetség Elnökségébe: Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. vezérigazgatója, valamint Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója mandátumuk alapján megkezdik 2 éves munkájukat a 7 fős irányítótestület tevékenységében. Az Etikai Bizottság elnökének Gerhardt Ferencet, a jegybank Monetáris Tanácsának tagját választották.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART