2013.
december
05. 16:21

Új lendületet kaphat a nyugdíj-előtakarékosság

Címkék:
MABISZ logo A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint új lendületet kaphat a nyugdíj-előtakarékosság annak köszönhetően, hogy a napokban kihirdetett adójogszabály szerint 2014. január 1-jétől - évi legfeljebb 130 ezer forint összegben - adókedvezményt vehetnek igénybe a nyugdíjbiztosítással rendelkezők.

A MABISZ szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: az új szabályozással megvalósul a hosszú távú öngondoskodásra szolgáló termékek versenysemleges szabályozása.

Az új nyugdíjbiztosítási adókedvezmény az adóról való rendelkezés jogosultságát jelenti. 2014. január 1-jétől a nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkező emberek az általuk befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot jóváírathatnak nyugdíjbiztosítási számlájukon.

A biztosító szövetség véleménye szerint az adókedvezmény lehetőséget teremt egy egyenletesen növekvő, stabil nyugdíjbiztosítási állomány létrehozására, ami a későbbiekben jelentős szerepet játszhat az időskori ellátások kiegészítésében.

Az Európai Biztosítási Szövetség összesítése szerint Európában sokszínű az ilyen típusú termékek támogatása, de az Európai Unió szinte minden országában adókedvezményt élveznek a nyugdíjbavonuláskor igénybe vehető megtakarítások. Ezek nagy része, hasonlóan a most elfogadott magyar szabályozáshoz, felső korláttal, százalékosan vagy maximált összeggel megállapított kedvezmény, de van olyan ország is, ahol normatív - minden állampolgár számára automatikusan járó - kedvezményt alkalmaznak.

A MABISZ felhívja a figyelmet arra, hogy a kedvezőtlen demográfiai tendenciák Európában mindenhol komoly kihívást jelentenek a nyugellátásban. Az egyéni öngondoskodás hiányában a társadalmi ellátórendszerek néhány évtizeden belül komoly kihívásokkal szembesülhetnek, így a nyugdíjbiztosítások elterjedése egyszerre szolgálja az állam és a fogyasztók érdekeit, mivel hozzájárul a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez és ezáltal csökkenti a társadalombiztosítás terheit.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART