2012.
szeptember
12. 20:36

Új "nyugdíjpillért" javasolnak a vasasok

Címkék:
kalkuláció Német típusú "munkaidőszámla" bevezetését javasol a Vasas Szakszervezeti Szövetség. A kilencvenes évek végén speciálisan a nagyvállalatok számára bevezetett rendszer lényege, hogy a dolgozók virtuális számlán gyűjthessék túlóráikat, illetve nem rendszeres juttatásaikat, vállalati nyugdíjalapot, egyfajta lehetséges harmadik pillért képezve így a nyugdíjrendszerben.

Az itt nyilvántartott túlóra-tömeg ugyanis kamatozó, a nyugellátásba átvihető összeg. A pluszórákat kihasználva akár két évvel a korhatár betöltése előtt is nyugdíjba vonulhat a munkavállaló, esetleg tanulmányi szabadságként veheti ki ezt az időkeretet. A közeljövőben megkeresik javaslatukkal a szakpolitikusokat.
Molnár Ákos szakszervezeti vezető szerint a megoldás jelentőséggel bír akkor, amikor a trendek arra mutatnak: 2025 táján "már nemigen lesz érzékelhető állami nyugdíj" Magyarországon.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: minden olyan törekvésre nyitottak, amely nem rontja a versenyképességet, és a munkavállalók érdekeit szolgálja. Véleménye szerint a munkaerőpiacon "siralmas a helyzet"
a kormányváltás idejéhez képest. Elmondta, a nagyjából százezer munkahely jelentős hányada a közfoglalkoztatás dinamikus növekedésének eredménye, miközben a nyolc órában foglalkoztatottak száma csökkent, és a négy-, illetve hatórás állásoké emelkedett. Eközben kilencről három hónapra esett az álláskeresési támogatás időtartama, miközben az átlagos munkanélküli 18 hónapot vár, hogy munkába állhasson. A pályakezdő fiatalok 28 százaléka pedig "az utcán kezdi az életét", és esélye sincs arra, hogy szakmájában helyezkedjen el - tette hozzá Gúr Nándor.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART