2011.
május
02. 09:41

Új területet fedeztek fel az amerikai nyugdíjalapok

hedge fund A hozamkényszerben lévő amerikai nyugdíjalapok néhány nagyobb társuk után, egyre többen fektetnek nagyobb összegeket újonnan induló, vagy kisebb méretű befektetési alapokba, amelyek a statisztikák szerint összességében felülteljesítik nagyobb társaikat. Tavaly még a hedge fund szektorba áramlott tőke 90 százaléka a nevesebb, nagyobb alapokat kereste, ám az újonnan induló és kisebb vagyont kezelő alapok a magasabb hozampotenciáljuk miatt egyre népszerűbbé válnak a hosszútávra tervező szofisztikált intézményi befektetők számára.

Az előre meghatározott mértékű nyugdíjkifizetést biztosítani köteles alapoknál a válság miatt komoly deficit alakult ki, amit magasabb hozamok elérésével igyekeznek megoldani. A kisebb - 50 millió dollárnál kevesebbet kezelő - fedezeti alapokat pedig vonzóvá teszi, hogy az elmúlt 15 évben 13,1 százalékos évi átlaghozamot produkáltak, felülteljesítve a teljes hedge fund szektor 11,6 százalékos átlaghozamát - a Hedge Fund Research szerint. A hedge fundokba áramló tőke ennek ellenére főként a nagyobb, nevesebb alapokba áramlott, 2010-ben például a friss tőke 90 százaléka. A válságot követően az alapok ismét igyekeztek egyre több pénzt bevonni, idén azonban már változhat a kép, a túl nagy tőke ugyanis már nehezebben kezelhető, kisebb potenciális hozamot nyújt, ezért egyre több menedzser dönt úgy, lezárja alapját.

Az elmúlt években csak néhány nagyobb amerikai nyugdíjalap, a 230 milliárd dollárt kezelő California Public Employees’ Retirement Systrem, és a 72,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező New Jersey Division of Investment fektetett be nagyobb összegeket kisebb hegde fundokba, de a Pionline forrásai szerint egyre több vállalati és állami nyugdíjalap követheti példájukat. Az alapok elsősorban az induló, feltörekvő hedge fundokat keresik, az egyik szilícium völgyi vállalati nyugdíjalap például most fektet be 150 millió dollárt az iparágban frissen induló Busara Advisors-ba.

Az új hedge fundok mellett a nyugdíjalapok szívesen fektetnek olyan alapokba is, amelyek tőkéjüket több, újonnan induló fedezeti alapba fektetik be, és közben gyakran kockázati tőkebefektetésekkel is foglalkoznak. A hedge fundok alapítását segítő alapok népszerűségét jelzi, hogy például a Blackstone, vagy a Protege Partners által az elmúlt években indított alapok általában több mint 1 milliárd dolláros vagyont gyűjtöttek össze. A sokszor 2-3 éves pénzkivonási tilalom miatt azonban ez főként a szofisztikált hosszútávra tervező intézményi befektetők terepe.

Forrás: Portfólió

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART