2011.
szeptember
06. 17:10

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság

Orbán-kormány Orbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.

Orbán Viktor a Lovasberényben zajló keddi kormányülést követően leszögezte: a kormány továbbra is eltökélt az államadósság csökkentésében, hiszen meggyőződésük, hogy ez az egyetlen útja az ország megújításának, a válságból való kilábalásnak.

Bejelentette: október-november hónapban mintegy 4 milliárd euró visszafizetésével a jelenlegi 77 százalékról - újabb négy százalékponttal - 73 százalékra csökkentik az államadósságot.

Kifejtette: a négy százalékpontos csökkentést két nagy összegű hitel visszafizetésével érik el, helyettük pedig nem vesznek fel újabb kölcsönt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány korábbi előrejelzésének megfelelően továbbra is hiszik: Európában az államadósság növekedése egyszerre oka és következménye is a válságnak, ezért csak annak csökkentése lehet megoldás az adósságspirál elkerülésére.

Az európai és vele összefüggően a magyar növekedés is lassabb lesz a vártnál, de "nem vagyunk hajlandóak eltántorodni a további csökkentéstől" - fogalmazott.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a mostani, mintegy négymilliárd eurós adósságcsökkentés fedezete az állami valuta-tartalékából három milliárd euró, valamint egymilliárd a nyugdíjrendszer átlakításával az államhoz került külföldi részvényekből.

Emelett, ha 2,8 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetési hiányt, az automatikus adósságcsökkentést jelent - mutatott rá.

Matolcsy György ismertette, hogy a kormány észlelte a globális és az eurozóna gazdaságaiban tapasztalható lassulást. A hirtelen jött lassulásra a magyar kormány az ország átszervezésének és megújításának gyorsításával válaszolt - hangoztatta. A nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy kitartanak az államadósság-csökkentő és az annak újratermelődését megakadályozó politika mellett, valamint végigviszik az ország megújítását.

A költségvetési hiány három százalék alatt tartásának érdekében több döntést meg kellett hozni a 2011-es évre. Az adóbeszedés hatékonyságának javításából 40 milliárd forint bevételre számít a kabinet, az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stopból ugyanennyi megtakarítást vár. A jövedéki adó előrehozott korrekciójából mintegy 10 milliárd forint bevételre számít a kormány. Ez többek között - folytatta - a játékadó 50 százalékos, a dohánytermékekre vonatkozó járulék 7 százalékos, az alkohol 5 százalékos emelését jelenti, valamint a gázolaj jövedéki adójának 110 forintra emelését - tájékoztatott a miniszter. Ugyancsak 50 százalékkal emelkedik az aromázott szeszesitalok jövedéki adója is.

Nem szabad elfelejteni - fogalmazott -, hogy az államhoz került külföldi részvények után járó osztalékból körülbelül 10 milliárdnyi bevételre számítunk. Ezekkel az intézkedésekkel tartani tudjuk a három százalék alatti hiányt.

Matolcsy György előrejelzése szerint idén és jövőre is két-két százalékos gazdasági növekedés várható. Megerősítette, hogy 2012-ben is elsődleges feladatunk lesz az államadósság-csökkentés.

Forrás: kormany.hu

Vissza
2011.
augusztus
30. 09:37

Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk

 Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő ősz lesz – ezt mondta Orbán Viktor a diplomatáknak.
Tovább
2011.
augusztus
31. 08:36

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből A kormányfő újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentését jelentette be, szeretné, ha a ciklus végére az államadósság mértéke közelebb lenne a 60, mint a 70 százalékhoz.
Tovább
2011.
szeptember
05. 08:51

Mire készül nyugdíjfronton a kormány?

Mire készül nyugdíjfronton a kormány? A miniszterelnök szerint az ország megújításához szükséges döntéseket az ősszel meghozza a kormány - ide tartozik az új nyugdíjrendszer is. Szakértők úgy vélik, a meglévő nyugdíjak terén további szűkítésekre már nemigen van mód, így a svéd rendszer bevezetéséről lehet szó. Igaz, e modell elveivel ellentétes a nőkre vonatkozó 40 éves szabály.
Tovább
2011.
szeptember
02. 09:54

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART