2011.
augusztus
04. 09:05

Újabb felügyeleti figyelmeztetés a nyugdíjpénztáraknak

Címkék:
PSZÁF Újabb elvárást fogalmazott meg a magánnyugdíjpénztárakkal szemben a felügyelet elnöke, aki a kasszákat levelében arra szólította fel, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből csak a minimális, és ésszerűen indokolt költségeket vonják le.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet szerint “a visszaléptetés során a magánnyugdíjpénztár az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos tényleges banki, tőzsdei, elszámolóházi és postai költségeket a tagi követeléssel szemben érvényesítheti”.

Az idézett rendelkezés lehetőséget teremt arra, hogy a tagi kifizetéssel kapcsolatos banki és postai utalási költséget a magánnyugdíjpénztárak a volt tagok terhére érvényesítsék. A felügyelet megállapítása szerint azonban e költség felszámítását a jogszabályi előírás nem teszi kötelezővé, így a magánnyugdíjpénztáraknak mérlegelési jogkörük van abban a vonatkozásban, hogy a volt tagok felé mekkora mértékű költséget érvényesítenek.

A felügyelet elnöke a magánnyugdíjpénztáraknak írt levelében kifejezte elvárását, hogy a tagi kifizetések banki átutalása, továbbá postai kiutalása költségeinek a volt tagokra hárítása körében kívánatos, hogy a magánnyugdíjpénztárak minden szükséges intézkedést tegyenek meg annak érdekében, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből a lehető legminimálisabb és ésszerűen indokolt költségek kerüljenek levonásra – ismerteti a tájékoztató.

A magánnyugdíjpénztárak eljárása a levél szerint akkor kellően méltányos, ha a Magyar Posta Zrt.-től, illetőleg a banki utalásnál közreműködő pénzügyi szervezetektől igénybe vehető kedvezményeket érvényesítik annak érdekében, hogy a volt pénztártagoknál a lehető legkisebb költség jelentkezzen.

A felügyelet bejelentette továbbá, hogy értékelni kívánja a magánnyugdíjpénztárak költségfelszámítási gyakorlatát, ezért a magánnyugdíjpénztáraktól beszámolót kért a tagi kifizetések során felszámított költségek minimalizálása érdekében tett intézkedéseikről, amelyet szeptember 15-ig kell elkészíteniük.

A PSZÁF folyamatosan vizsgálja a volt magán-nyugdíjpénztári tagok tb rendszerbe visszalépésének fázisait. Először a vagyonátadás megfelelő módszertanának meglétét ellenőrizte, a második lépcsőben kiemelt szerepet kapott a vagyonátadás jogszerűségének vizsgálata, majd elrendelte, hogy a magán-nyugdíjpénztári belső ellenőrök legkésőbb július 19-ig vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések kiszámításának módszertanát, elégséges nagyságú mintavétel alapján az egyedi számítások helyességét, és erről tájékoztassák a felügyeletet.
 

A felügyelet a belső ellenőri jelentések alapján azt is vizsgálja, hogy egy speciális kör esetében felmerülhet-e még tisztázandó, az elszámolást pontosítandó feladat. Azokról a tagokról van szó, akik legalább egyszer pénztárt váltottak, s a kötelezően befizetendő összeg mellett munkáltatójuk vagy maguk tagdíjkiegészítést fizettek. Ennél a hangsúlyozottan kis létszámú – ezres nagyságrendű – csoportnál ugyanis indokoltnak tartotta annak áttekintését, hogy az átlépéskor a nyilvántartások az átadás-átvételkor minden vonatkozásban rendben voltak-e, tagi kifizetésük megfelelő-e.

Binder István, a felügyelet szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a felügyelet a kifizetések megindulásakor valamennyi magánnyugdíjpénztár esetében szúrópróbaszerűen jelentős számú ügyfélaktát átvizsgál majd – egy-egy pénztárnál akár több százat is -, ellenőrizni fogja a teljes folyamatot, a teljes megtakarítás visszafizetésétől a pénztári reálhozamig. Ha a szúrópróbaszerű ellenőrzések nagyobb problémára vetnek fényt, a felügyelet el fog járni, amennyiben szükséges, felügyeleti szankciót fog alkalmazni. Ezek az ellenőrzések egészen őszig fognak tartani, hiszen a felügyelet viszonylag nagy kört fog egyedi, aprólékos munkával minden pénztárnál ellenőrizni – mondta a szóvivő.

Forrás: MagyarOnline

Vissza
2011.
augusztus
03. 20:12

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől Mérsékelten csökkent az alapokban kezelt vagyontömeg a második negyedévben, a teljes kezelt vagyonban azonban jelentős a csökkenés a pénztári vagyonátadás miatt.
Tovább
2011.
augusztus
02. 11:39

Nyugdíjpénzek: sok a reklamáció, az adóhivatal is betett

Nyugdíjpénzek: sok a reklamáció, az adóhivatal is betett A visszaléptetett pénztártagok reálhozamukat a kollégák, ismerősök juttatásával is összehasonlítják, már most rengeteg a reklamáció.
Tovább
2011.
augusztus
02. 09:49

Reálhozam: a pénztári forintok a helyüket keresik

Reálhozam: a pénztári forintok a helyüket keresik Fogyasztás vagy megtakarítás, ez itt a kérdés! - legalább is a reálhozamok kifizetése után. Míg Réz András marketing guru pár hónapja azt mondta, a kelet-európai emberek az elhúzódó válság miatt ki vannak éhezve a fogyasztásra, az is igaz, hogy egyre többen kapják fel a fejüket a "nyugdíjkatasztrófa" kifejezés hallatán.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART