2012.
november
19. 08:19

Újabb összeférhetetlenség az állami pénzek környékén?

Címkék:
Nátrán Roland A jelenlegi jogi szabályozás alapján úgy tűnik, hogy Nátrán Roland egyszerre a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap Irányító Testületének elnöke és az Eximbank vezérigazgatója. Egyszer már volt törvénymódosítás hasonló eset miatt, de most bonyolultabb a helyzet.

Nátrán Roland ugyanis 2011. május 18. óta elnökli az alap irányító testületét, viszont 2012. június 15-e óta az Eximbank Zrt. vezérigazgatója is. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnál betöltött pozíciója miatt ő képviselheti az alapot harmadik személyekkel szemben, illetve bíróság és más hatóságok előtt.


A 2010. évi CLIV. törvény 5/A. paragrafusa szerint azonban felvetődik az összeférhetetlenség gyanúja. Ez a törvény ugyanis egy másikra hivatkozik: a 2007. évi CXXXVIII. törvény 25. paragrafusának első és második bekezdésére. Ebben pedig valóban az áll, hogy a Nátrán Roland két szerepvállalása nem fér össze egymással. Mivel a 2010-ben született jogszabály erről úgy rendelkezik, hogy "az összeférhetetlenséget a felmerülést követő 5 napon belül kell bejelenteni, és 15 napon belül kell az összeférhetetlenségi okot megszüntetni. Amennyiben az összeférhetetlenségi ok megszüntetésére 15 napon belül nem kerül sor, a Testület elnöke kezdeményezi az érintett tag visszahívását, illetőleg a Testület elnökére nézve felmerült összeférhetetlenség esetén az elnököt az államháztartásért felelős miniszter visszahívja", egy ilyen esetet nyilvánvalóan ki kell vizsgálni.

Korábban volt már példa arra, hogy összeférhetetlenségi esetben - 2011. decemberében - törvényt módosítottak. Ekkor Töröcskei István az Állami Adósságkezelő Központ vezetője lett, és a módosításnak köszönhetően a Széchenyi Kereskedelmi Bank elnöke is maradhatott. Természetesen a jelenlegi helyzetben is elképzelhető akár a helyzet jelenlegi törvények szerinti rendezése, akár egy törvénymódosítás, de joggal vetődhet fel az a kérdés, hogy a feltételezhető összeférhetetlenség ideje alatt Nátrán Roland képviselte-e a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, és ha igen, akkor az ez idő alatt született esetleges határozatok és megállapodások érvényesnek tekinthetőek-e.

A teljes cikket itt olvashatja.

Forrás: stop.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART