2011.
január
28. 12:55

Újabb reformra lehet szüksége a nyugdíjrendszernek egy-két éven belül

Címkék:
Újabb reform Románia az egyik legdrámaibb korrekciót hajtotta végre nyugdíjrendszerében, mert az új nyugdíjtörvény előtt aggasztóan felborult a rendszer egyensúlya, ám az intézkedések nem elegendőek – véli a Romániai Magánnyugdíjkezelők Egyesületének vezetője, Crinu Andănuţ.

Összesen 57 állam növelte a nyugdíj hozzájárulások mértékét, 18 ország növelte a nyugdíjkorhatárt, 14 pedig kiterjesztette a nyugdíjak megadózását vagy csökkentette az indexálást, továbbá 10 állam növelte a minimális hozzájárulás időtartamát. Crinu Andănuţ, utalva a Magánnyugdíjkezelők Nemzetközi Szövetségének tanulmányára, azt a következtetést vonta le, hogy köddé vált az állami nyugdíj biztonságának és nagyvonalúságának mítosza, nemcsak Romániában, hanem Európa-, sőt világszerte. Gyakorlatilag az alkalmazottak egyre több pénzzel és egyre hosszabb ideig járulnak hozzá a nyugdíjalaphoz, de mind kevesebb pénzt kapnak és rövidebb ideig. Mindez nemcsak a hozzájárulás arányossága elvének, de az elemi logikának is ellent mond – nyilatkozta a szakember.

A Romániai Magánnyugdíjkezelők Egyesületének vezetője szerint ki kell egyenlíteni az állami nyugdíjrendszer veszteségeit és ennek egyik módja a magánnyugdíj pénztári megtakarítás, egyénileg vagy kollektíven. Crinu Andănuţ hozzáfűzte, a magánnyugdíjrendszerben az alkalmazottak hozzájárulása megfelelő kezelés esetén jelentős mértékben kiegészítheti az egyre kisebb állami nyugdíjat.

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART