2013.
november
09. 09:04

Újra bevezetik a kórházi napidíjat Csehországban

Címkék:
Kórház tábla Hatvan korona, azaz mintegy 720 forint lesz az új kórházi napidíj Csehországban - döntött a kormány. A 18 éven aluli fiatalok nem fognak napidíjat fizetni.

 

 

Jirí Rusnok miniszterelnök a kormány ülése után elmondta, hogy az új napidíj várhatóan márciusban lép életbe, miután a hatályos törvény módosítását a rövidesen felálló új képviselőház is elfogadja. A 18 éven aluli fiatalok nem fognak napidíjat fizetni.

Csehországban jelenleg 100 korona a kórházi napidíj, de ezt az alkotmánybíróság júniusi döntésével 2014. január elsejével hatályon kívül helyezte.

A korábbi 60 koronás kórházi napidíj 100 koronára emelését a Petr Necas vezette jobbközép kormány hagyta jóvá. Az alkotmánybíróság azért semmisítette meg a kórházi napidíjat, mert a törvényben nincs pontosan körülírva, mit kap ezért a páciens, illetve hogy a napidíj ilyen mértékű emelése a társadalom egyes rétegeinek - például a nyugdíjasoknak - súlyos gondokat okozna.

A jelenlegi, 100 koronás napidíjnál a kórházak évente mintegy 2,1 milliárd koronás pluszbevételhez jutnak. A napidíj 60 koronára csökkentése, illetve a gyerekek kivonása a szabály alól, várhatóan egymilliárd koronával csökkenti ezeket a bevételeket. A jövő évben számolni kell azzal is, hogy a törvényalkotási folyamat elhúzódása következtében nagy valószínűséggel januárban és februárban semmiféle napidíj nem lesz a kórházakban.

A cseh kórházak szövetsége a kormány döntésére reagálva közölte, hogy pénzügyi kárpótlást fog követelni a kabinettől a kieső, illetve csökkentett bevételekért.
"Teljes kártérítést követelünk a jövő évi bevételkiesésekért" - mondta Eduard Sohlich, a cseh és a morva kórházak szövetségének elnöke. Hozzátette: álláspontjukat már közölték Martin Holcáttal, az egészségügyi tárca vezetőjével.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART