2013.
március
08. 08:40

Újra lesz korengedményes nyugdíj?

Címkék:
Nemzetgazdasági Minisztérium A korengedményes nyugdíj intézményét 2011-ben szüntették meg, azonban egy ahhoz hasonló konstrukciótól elvileg nem zárkózik el a nemzetgazdasági tárca.

A korengedményes nyugdíj intézményét 2011-ben szüntették meg, azonban egy ahhoz hasonló konstrukciótól elvileg nem zárkózik el a nemzetgazdasági tárca. Körülbelül ez áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Volner János jobbikos képviselő számára megküldött szerdai válaszában. Érdekesség, hogy ekkor Matolcsy György már nem volt az NGM élén, Varga Mihály pedig még nem foglalta el a nemzetgazdasági miniszteri bársonyszéket. A jobbikos képviselő azt kérdezte, hogy mennyibe kerülne az intézmény újbóli bevezetése. Választ erre nem kapott, ám az NGM egy ezzel kapcsolatos gondolatmenetet vitt végig.

"A korengedményes nyugdíj foglalkoztatáspolitikai eszközként azt a célt szolgálta, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba vonulhassanak azok a munkavállalók, akiket a munkáltató már nem kívánt tovább foglalkoztatni. Az így nyugdíjba vonult munkavállalók esetleges továbbfoglalkoztatása azonban akár a korengedményes nyugdíjazást kezdeményező munkáltatónál sem volt kizárt, a nyugdíjas státuszból eredő kedvezmények megtartásával. A továbbfoglalkoztatott munkavállalók kieső járuléka mellett a nyugdíjasoknak járó ellátások, kedvezmények nyújtása kiadási többletet jelentett" – áll az NGM válaszában.

A korengedményes nyugdíj mellett folytatott vállalkozói tevékenység után jelentős társadalombiztosítási kedvezményt érvényesíthetett az érintett, vagyis az általánoshoz képest minimális járulékfizetési kötelezettség állt fenn, egészségbiztosítási szolgáltatásra jogosult volt a nyugdíjas, s a közlekedési és egyéb szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott kedvezmények is megillették – szögezi le a tárca.

A telje cikket itt olvashatja!

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART