2010.
november
13. 13:22

Uniós nyugdíjvita: ami nálunk megszűnik, máshol teret nyer

Euró November 15-ig lehet hozzászólni a jövő nyugdíjairól szóló európai Zöld Könyvhöz. A szokatlanul hosszú vitára bocsátott, meglehetősen általános közpolitikai dokumentum óvatosan a Magyarországon most visszaszorulóban lévő tőkefedezeti nyugdíjpénztárak védelmében keresi az európai konszenzust. A görög államháztartás válsága nyomán ugyanis a dokumentum szerzői is úgy látták, hogy az egyik tagállam állami nyugdíjkiadásainak költségvetési hatása más tagállamokban vonhat maga után súlyos következményeket.

Az Európai Bizottság három biztosa, a szociális ügyekért felelős Andor László, a belső piacért felelős Michel Barnier és a gazdasági és monetáris ügyekért felelős Olli Rehn jegyzik az EU jövő nyugdíjaiéról szóló zöld könyvét. A vita elindításakor éppen Görögország államcsődtől való megmentésével voltak elfoglalva az eurózóna pénzügyminiszterei, majd miniszterelnökei, és többen nehezményezték, hogy a választóik nem tudják elfogadni, hogy ötvenöt éves görögök állami nyugdíjának kifizetésére adjanak kölcsön, amikor jócskán vannak hatvan feletti adófizetőik és választóik is. Ahogy a Zöld Könyv prózaian megfogalmazza: "Az egyik tagállamban az állami nyugdíjkiadásoknak az állami költségvetésre gyakorolt hatása más tagállamokban súlyos következményeket vonhat maga után".

Bár a nyugdíjrendszerek nemzeti hatáskörben vannak, az Unió többféle érintettséget talált a témának. Az Uniós javaslat egyik fő mozgatórugója látszólag pontosan az, hogy azok az emberek, akik éltek ezzel az alapszabadsággal, és karrierjük során az EU különböző tagállamaiban dolgoztak, ne kelljen több államon behajtaniuk öregkori járandóságukat. Andor László szavai szerint "bizonyos esetekben, mint a mobilitás kérdései, a fogyasztóvédelem és a nyugdíjbiztonság garanciái, viszont mindenképpen erősíteni kell a közös elemeket". Ehhez képest a Zöld Könyv nem a külföldön dolgozókról beszél csak, hanem arról, hogy Európa munkaképes korú lakossága 2012-től csökkenni fog, és miközben az oktatás iránti fokozódó kereslet miatt az európaiak később kezdenek teljes időben dolgozni, a legtöbben a már a nyugdíjkorhatár előtt elhagyják a munkaerőpiacot. Amíg ma minden 65 évesnél idősebb személyre négy munkaképes korú jut, 2060-ban már csak kettő fog, ha nem számolunk jelentősen nagyobb halálozással vagy bevándorlással.

Az idei szűk esztendőben Nagy-Britannia, Franciaország, Görögország és Spanyolország kellett hogy felemelje a nyugdíjkorhatárt, és Portugália a nyugdíjrendszere teljes átalakításába kezdett - ezek a tagállamok aligha fogják jó szemmel nézni, ha valamelyik másik állam a dolgozóinál fiatalabb nyugdíjasok alapjába szeretne kölcsön kérni. Az unalmasnak tűnő nyugdíjstatisztika-harmonizációról szóló fejezet mögött pedig sokan ezt a törekvést látják: "A polgárok számára előnyös lenne, ha a különböző forrásokból pontos statisztikai adatok állnának rendelkezésükre nyugdíjjövedelmükről. A nyugdíjasok egyre jelentősebb fogyasztói csoporttá fognak válni, és a cégek számára is előnyösnek bizonyulna, ha megbízható és időszerű adatokhoz férhetnének hozzá a teljes rendelkezésre álló jövedelemről. Emellett a rejtett kötelezettségek nyomon követését meg lehetne erősíteni annak érdekében, hogy pontosabban fel lehessen mérni, milyen hatást gyakorolnak akár az állam, akár a magánszféra által fenntartott nyugdíjrendszerek költségvetési fenntarthatóságára". Bár a Zöld Könyv nem tesz utalást rá, egy ilyen statisztikai harmonizáció megteremtené annak a lehetőségét, hogy az állami nyugdíjrendszerek statisztikailag előre látható hiányát "rejtett" állami kötelezettségként beleszámolják az esetlegesen módosítható maastrichti hiánycélokba, ahogy azt sok, nyugdíjjal foglalkozó közgazdász már jó ideje követeli.

A tőkefedezeti rendszer melletti óvatos kiállásnak tekinthető, hogy a kifejezetten Uniós beavatkozás javasol akkor, ha magánnyugdíjpénztárak csődje fenyeget. "A reformok nyomán egyes (állami vagy magánszférabeli) tőkefedezeti rendszerek bizonyos tagállamokban uniós szabályozás alatt állnak, másokban viszont nem. Ez nincs összhangban a G20-ak Torontóban megerősített pittsburgh-i nyilatkozatával amely szerint [...] Minden olyan céget, amelynek csődje veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást, következetes, egységes, magas minőségű ellenőrzés és szabályozás alá kell vonni. [...], és azt sem tükrözi, hogy a nyugdíjalapok a pénzügyi piacok fontos szereplőivé váltak". Bár Magyarország jövőre több százezer kilépővel számol, Európában már a tőkefedezeti nyugdíjrendszerek csaknem 60 millió taggal rendelkeznek, és a Zöld Köny szerint jelentőségük és taglétszámuk folyamatosan nőni fog.

Forrás: TőzsdeFórum,euractiv.hu

 

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
szeptember
03. 10:20

50 milliárd dollárt kell szereznie a világ legnagyobb nyugdíjalapjának

50 milliárd dollárt kell szereznie a világ legnagyobb nyugdíjalapjának Mivel a japán állami nyugdíjalap lejáró eszközei illetve likvid forrásai nem elégségesek a nyugdíjak kifizetésére, ezért a márciusban kezdődött üzleti évben összességében 50 milliárd dollárnyi eszközt kell majd eladnia az intézménynek. A nyugdíjalap vezetője szerint japán államkötvényeket fognak értékesíteni, hiszen a jelenlegi környezetben ez a legjobb választás.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
július
27. 14:54

Az ország, ahol sok a nyugdíjas

Az ország, ahol sok a nyugdíjas Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tokiói kormányjelentésből. A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég.
Tovább
2010.
október
07. 16:46

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt Visszaküldi a parlamentnek a romániai nyugdíjtörvényt Traian Basescu román államfő, aki csütörtökön maga jelentette be, hogy méltánytalannak tartja a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
szeptember
28. 20:22

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában

Befagyasztják a nyugdíjakat  Szlovéniában Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából. Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
március
02. 09:51

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat Görögországban befagyasztanák minden nyugdíjas ellátmányát idén az ország munkaügyi miniszterének javaslata szerint.
Tovább
2010.
október
27. 20:58

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját A francia parlament véglegesen elfogadta az országban hetek óta sztrájkokat és utcai tiltakozásokat kiváltó nyugdíjreformot. A törvény végleges szövegét a szenátus már kedden jóváhagyta, a nemzetgyűlés pedig 336 igen szavazattal 233 nem ellenében szerdán fogadta el. Az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény kihirdetésével.
Tovább
2010.
július
20. 20:00

Elöregedés, bevándorlás: átalakulás előtt az európai városok

Elöregedés, bevándorlás: átalakulás előtt az európai városok Volt idő, amikor a népességfogyás valami megfoghatatlan, távoli problémának tűnt, ma pedig már azon aggódunk, hogy fogja eltartani az egyre kevesebb aktív dolgozó az egyre több nyugdíjast. Ám arról még mindig kevés szó esik, hogy a demográfiai változások – a bevándorlás, az elöregedés – alapjaiban formálhatják át az európai településeket. Milyen lesz a jövő városa? Koordinálatlanul szétterül, összezsugorodik vagy épp besűrűsödik?
Tovább
2010.
november
11. 11:33

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok?

Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok? Miután Szlovákiában futótűzként terjed a hír, hogy Ausztriában 783 euró a nyugdíjminimum, és az odaköltözők kérhetik a pénzük kiegészítését, nyugati szomszédunk attól tart, hogy a kiegészítés miatt több EU-s országból elindulhat az országba tartó "nyugdíjturizmus".
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2010.
május
18. 13:12

Hol élnek jobban a nyugdíjasok?

Hol élnek jobban a nyugdíjasok? A romló gazdasági körülmények, megszorító csomagok kihatással vannak az öregségi és korkedvezményes nyugdíjakra is. Az európai országokban egyre többen érik el a nyugdíj korhatárt és így a kifizetések is jelentősen nőnek. A helyzet lassan tarthatatlanná válik, így sürgős változtatásokra van szükség a nyugdíjrendszerekben.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2010.
június
18. 18:38

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”?

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”? Az Európai Bizottság a jövő héten a nyugdíjreform-intézkedéseket taglaló Zöld Könyvvel rukkol elő, de egyes kutatók szerint a sokat emlegetett megoldásoknál merészebb húzásokra is szükség lenne a társadalmak elöregedése miatt. Egy brit felsőházi képviselő saját kortársait korholja amiatt, hogy túl jól éltek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART