2013.
június
11. 21:05

Uniós támogatásból lenne nyugdíjszámla

Címkék:
NFÜ A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a saját honlapján közzétette az egyéni nyugdíjszámlák megteremtését célzó projekt leírását, amelyet az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében, 1,3 milliárd forint uniós támogatásból finanszírozna.

A támogatás a projekt összes elszámolható költségének 100 százaléka. Az egyéni számlák létrehozásához a támogatásból eszközöket és szellemi tulajdont is lehet vásárolni, továbbá projektmenedzsment és egyéb szolgáltatás is igénybe vehető. A projektre közbeszerzést kell kiírni.

A befejezés legkésőbbi időpontja 2014. június 30. Eddig a határidőig a projektnek el kell készülnie, beleértve a záró elszámolási csomag könyvvizsgáló általi hitelesítését is.

Az előzményekről annyit tartalmaz a projekt leírása, hogy a társadalombiztosítási egyéni számla-rendszer kialakításának előkészítését az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) még tavaly megkezdte. Ezt az indokolta, hogy az akkor előkészítés alatt álló jogszabálytervezet szerint a biztosítottak számára már 2013. májusától elérhetővé kellett volna tenni a nyilvántartást.

Idén április 29-én hatályba lépett a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása. Ebben az szerepel, hogy az egyéni számla a biztosított után 2012. december 31-ét követő időszakra a bevallott (nem a befizetett) nyugdíjjárulék összegére vonatkozó, az állami adóhatóságtól átvett adatokat tartalmazza.

A jelenlegi jogszabályi környezet alapján a konstrukció célja a sajátszámla kialakítása, egy elkülönített, erre a célra létrehozott nyilvántartási adatbázisban. A számla vezetésére 2013. június 1-jétől az ONYF-et jelölte ki a kormány.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART