2012.
április
21. 09:37

Ürügyként használják az időseket

Címkék:
Aranyalkony Paskál Otthon Miközben veszélybe került az Arany Alkony otthonokban lakó, az ellátásárt egyébként sokat fizető idős emberek ellátása, a háttérben valójában egy "bizniszegyház" és a Medicatus-cégcsoport gyümölcsöző üzleti együttműködése mozgatja az eseményeket. Az idősotthonok sorsáról egyébként Pósfai Gábor, egyes Medicatus-cégek volt vezetője dönthet.

Mint a Népszava beszámolt róla, a Főpolgármesteri Hivatal március végén fellebbezett a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz (NRSZH) annak érdekében, hogy a működési engedély visszavonása miatt bezárással fenyegetett Arany Alkony idősotthonok lakóinak elhelyezésére további időt kapjon. Lapunk információi szerint azonban az NRSZH 2010-ben kinevezett igazgatója az a Pósfai Gábor, aki abban a Medicatus-cégcsoportban volt ügyvezető, valamint vezérigazgató-helyettes, amelytől az Arany Alkony idősotthonok bérelték ingatlanjaikat.

Ez azért is érdekes, mivel a Fővárosi Szociális és Gyámhivatal elsőfokon azért vonta vissza az intézmény működési engedélyét, mivel az otthonokat fenntartó Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPM) és az ingatlanok tulajdonosa, a Medicatus nem tudott megegyezni a bérleti díjak kérdésében. A KJPM ugyanis a tavaly elfogadott egyházügyi törvény miatt elveszítette egyházi státuszát, ezért nem részesülhet többé állami támogatásban, s emiatt - állításaik szerint - már nem tudták finanszírozni sem a bérleti díjakat, sem a működést. A Medicatus ráadásul inkasszót jelentett be az Arany Alkony otthonok lakóinak befizetéseire, a felekezet tartozásaira hivatkozva.

Az ügy látszólag arról szól, hogy egy jogfosztott egyház az állami intézkedések miatt nem képes ellátni az államtól átvállalt feladatait, tehát az idősgondozást. Valójában azonban az Arany Alkony-ingatlanokat birtokló Medicatus-cégcsoport tagjai - a kedvezőbb adózási feltételek miatt - Lichtensteinben és a közép-amerikai Belize-ben bejegyzett offshore-cégek, amelyek évente több százmillió forintot zsebeltek be a KJPM bérleti díjain keresztül az államtól, amelyek után Magyarország helyett a két adóparadicsomban fizették meg közterheiket. A KJPM évente 762 millió forint egyházi normatívát kapott a költségvetéstől. A felekezet és a cégcsoport érdekközösségét jól mutatja, hogy a KJPM a Medicatus ingatlanai felett haszonélvezeti joggal rendelkezett.

A KJPM "bizniszegyház" jellegére sok jel utal. A felekezetet Horvátországban jegyezték be, információink szerint ezután Magyarországra buszoztattak valamivel több, mint 100 személyt, akiknek aláírásával a bíróságon bejegyeztették az egyház magyarországi gyülekezetét. Miután tavaly nyáron elfogadták az új egyházügyi törvényt, a Magyar Nemzet információi szerint Fülöp Róbert, a Medicatus Kft. - Pósfai távozása után választott - ügyvezetője "végighaknizta" a történelmi egyházakat annak érdekében, hogy vállalják át a KJPM-től az Arany Alkony otthonok fenntartását, azaz legyen, aki tovább fizeti a Medicatusnak a busás bérleti díjakat.

Ennek sikertelensége után - továbbra is figyelmen kívül hagyva a "hitelvi" különbségeket - a névben kálvinista misszió megnyerte magának Cselényi Istvánt, az esztergomi görög katolikus egyházközség vezetőjét, aki - a Magyar Nemzet szerint - segédkezett neki a magyarországi görög katolikus egyház vezetője, Kocsis Fülöp püspök aláírásának meghamisításában. Minek után a görögkatolikusok papír szerint átvették az Arany Alkonyt, a Medicatus be is jelentkezett náluk a havi 40,3 millió forintos bérleti díjért. A csalás kirobbanása után Cselényit eltávolították hivatalából, Kocsis püspök pedig feljelentést tett okirathamisítás miatt.

Mindezek alapján nem lenne meglepő, ha az Arany Alkony által ellátott, hajléktalansággal fenyegett idős emberek érdekeire hivatkozva Pósfai Gábor, mint a Medicatus-cégek egyik volt vezetője újra működési engedélyt adna a KJPM-nek, amely ezután újabb állami vagy önkormányzati támogatásból fizethetné tovább a Medicatusnak a sokszázmilliós bérleti díjakat.

Forrás: Népszava

Vissza
2012.
március
13. 07:25

Arany alkony helyett sötét jövő

Arany alkony helyett sötét jövő Alig enyhült a tél szorítása és vele a hajléktalanellátás súlyos terhe, máris újabb szociális krízis fenyegeti Budapestet. A fővárosi kormányhivatal február 24-én kelt határozatával március 31-i határidővel visszavonta az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása válik bizonytalanná.
Tovább
2012.
április
01. 16:15

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház 1200-1300 nyugdíjas pénze és sorsa forog kockán az úgynevezett Arany Alkony-ügyben, amely tavaly nyáron, az egyházügyi törvény átírása nyomán vált egyre élesedő problémahalmazzá. A módosítás nyomán ugyanis az addigi egyházi fenntartó elveszítette egyházi státuszát és az azzal együtt járó, többmilliárdos kiegészítő normatívát.
Tovább
2012.
március
23. 16:59

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat A fővárosi önkormányzat keresi a megoldást az Arany Alkony Idősek Otthona ügyében. A közlemény szerint a főváros az ellátottak biztonsága érdekében arra kéri az illetékes, másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt, valamint az eljárást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy mielőbbi döntésével tegye lehetővé, hogy legalább 4, de legfeljebb 6 hónapja legyen a fővárosi önkormányzatnak a probléma kezelésére.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART