2012.
február
07. 12:43

Úszással csökkenthető a vérnyomás

Címkék:
gyógyfürdőzés Az úszást gyakran javasolják az idősebbeknek mozgás céljából, mivel kíméletes az ízületekhez, és túlzott kimelegedést sem okoz. Nem csoda, ha a sétálás után ez a második legnépszerűbb sport a körükben. Az úszás jótékonyan hat a felnőttek vérnyomására is - állapították meg amerikai kutatók egy tanulmányban, amely kifejezetten az úszásnak a vérerekre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be.

Egy felmérés során azoknál, akik hetente párszor meglátogatták az uszodát, azt tapasztalták, hogy csökkent a vérnyomásuk szisztolés értéke. A felmérésben résztvevő 43 férfi és nő kezdeti, átlagosan 131 higanymilliméteres szisztolés értéke három hónap elteltével már 122-es értékre csökkent. (Normál vérnyomásnak általában a 120/80-as értéket tekintik az orvosok, a 140/90 pedig már magasnak számít.)

A vizsgálat során az átlagosan hatvanéves alanyok, akiknek a magas vérnyomáson kívül semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt, heti 3-4 alkalommal jártak úszni, és egy alkalommal nagyjából 45 percet töltöttek a vízben. Kivétel nélkül, valamennyiük vérnyomása csökkent, emellett az erek állapotában is javulást tapasztaltak náluk.

Forrás: 50plusz.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART