2012.
április
07. 09:10

Utcára vonulhatnak az idősek

Címkék:
korózs közeli Nincs messze az az idő, amikor akár 100 ezer nyugdíjas vonul utcára - a többi között így fogalmazott Korózs Lajos a Dob Köztársaság nevű civil szervezet rendezvényén.

A szocialista szakpolitikus szerint a kormány nem ússza meg büntetlenül, hogy a korhatár előtti nyugdíjasoktól elvette a nyugdíjas jogviszonyt, és megvonta tőlük a korábban járó kedvezményeket. Nem jár már nekik például utazási kedvezmény - emlékeztetett. Szerinte azt sem bocsátják meg az emberek, amit a közgyógyellátással és a gyógyászati segédeszközökkel tett a kabinet.

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője kijelentette: erős a gyanúja, hogy a következő januári nyugdíjemelésben már csak a korhatárt elért idősek részesülnek, a 62 év alattiak ellátását befagyasztják. Úgy fogalmazott: a korhatár alatti nyugdíj megszüntetése "történelmi bűn". Feltette a kérdést, hogy az emelkedő korhatárnál mi történik majd azzal a 60 éves emberrel, akit létszámleépítés miatt elbocsátanak.

A volt főigazgató a nyugdíjbiztosítási igazgatások szétveréséről is beszélt. Ezt a szervezeti egységet bevitték a kormányhivatalokba, ahol nem értenek a feladathoz - mondta. Emiatt kezelhetetlen mennyiségben halmozódtak fel az elintézetlen ügyek, és ellátatlanul maradnak a nyugdíjba lépők. Korózs erre példaként említette azt a férfit, aki öt hónapja nem kap ellátást. Ennyi ideje él pénz nélkül, miközben 43 évig üveggyárban dolgozott, emiatt még 2 év korkedvezmény is jár neki. Csak egy levelet kapott arról, hogy legyen türelmes, várjon még. A férit most a 85 éves özvegy édesanyja tartja el, nélküle élelmiszerre sem jutna - mondta a szocialista politikus.

Abba a felszólalók egyetértettek, hogy a nyugdíjrendszeren előbb-utóbb változtatni kell. De - mint mondták - nincs ma egyetlen ember sem, aki meg tudná mondani, hogy július 1-jétől milyen rendszer lesz. Korózs szerint a változásokhoz a kormány úgy szalámizta le a társadalom jelentős részét, hogy mindig megbélyegzett egy csoportot. Most nem lehet mást tenni, mint abban bízni, hogy nem érte a nyugdíjasokat visszafordíthatatlan hátrány.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART