2011.
október
12. 09:19

Útlezárásokkal tiltakozik a Szolidaritás - A kormány nem enged

Címkék:
Giró-Szász András A Kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, ám álláspontja az ország újjászervezésével kapcsolatban változatlan. A Kormány úgy ítéli meg, hogy a tiltakozásokat szervező mozgalom célkitűzése a korai kedvezményes nyugdíjak fenntartását illetően morális, gazdasági és igazságossági szempontból tarthatatlan. A Kormányszóvivői Iroda közleménye.

A közösség számára morális értelemben elfogadhatatlan, hogy életerős, szakmailag felkészült emberek nyugdíjban részesülnek, miközben tisztességes szakmai munkát végezhetnének a köz érdekében.

Elfogadhatatlan a társadalmi többség számára az is, hogy abból az öregségi nyugdíjkasszából fizetik ki ezeknek az embereknek a „nyugdíját”, amelyet a közösség alapvetően a tisztes öregkor megélésére tart fenn.

Gazdasági értelemben is megengedhetetlen, hogy az államadósság csökkentését veszélyeztessük az olyan államadósság spirált újratermelő alrendszerek érintetlenül hagyásával, mint amilyen a nyugdíjrendszer. Az állam felelőssége a nyugdíjkassza önálló lábra állítása, s egyúttal az öregségi nyugdíjak reálértékének megtartása.

A társadalom számára tarthatatlan továbbá, hogy a korai kedvezményes nyugdíjak csak jelentős érdekkijáró képességgel rendelkező szervezetek munkavállalói számára járnak, melyek mai napig főként az állami szektorban dolgozókat érintik.

A Kormány továbbra is kitart a nyílt tervezés és a nyílt törvényalkotási folyamat mellett Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is a Kormány mindent megtesz a tárgyalások és a szakmai konzultációk folytatására.
A gazdaság nem erősíthető meg a foglalkoztatottság bővítése nélkül. Ezt a célt szolgálja a rugalmas foglalkoztatási környezet megteremtése, illetve a jövőre legalább kétszázezer embert foglalkoztató Start munkaprogram beindítása.

Forrás: Kormányszóvivői Iroda

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART