2012.
december
03. 12:53

Útmutató az egészséges emésztéshez

Címkék:
bélrendszer A bélrendszer működése rendkívül összetett feladat, amelynek megfelelő működését milliónyi bélboholy segíti. A bélműködés az egész szervezet egészségét meghatározza. Amikor azonban valami hiba csúszik a számításba, az számos kellemetlenséget okozhat. A Fox News ezúttal összegyűjtött néhány olyan információt, amely az egészséges emésztéshez nyújt útmutatót.

A bélrendszer a saját maga működésének irányítója, ezért sok befolyásunk nincsen rá. A bél idegrendszerét ezért sokszor a 'második agynak' is szokták nevezni, százmillió neuronok működésének hálózata. Természetesen ez az 'agy' nem generál érzelmeket és nincsenek emlékképei, viszont az agytól teljesen függetlenül és ahhoz hasonlóan működik. Az elfogyasztott étel átlagosan 24 órát tölt a szervezetben.

A gyomor-bélrendszeri panaszok oka gyakran az elfogyasztott étel továbbítása során bekövetkező zavar, ugyanis a neurotranszmitter szerotoninok a bélben gyulladást idézhetnek elő, hogyha potenciális betolakodóként érzékelik őket.

A Fox News néhány olyan tippet gyűjtött össze, amellyel elkerülhetőek a gyomor-bélrendszeri panaszok:

Mozogjon!

A mozgásnak rendkívül jó hatása van az emésztésre is. Többek között mozgásban tartja a vastagbelet, és így segít fenntartani a szervezet működését. Ez akkor is jót tesz, hogyha irritábilis bél szindrómában szenved valaki. Egy nem rég készült tanulmány kimutatta, hogy a betegségben szenvedők körében azok, akik heti 3-5 alkalommal mozogtak 12 héten keresztül, jelentős javulást értek el állapotukban.

Rágja meg az ételt

A gyomor-bélrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy az ételt rendesen megrágjuk. A kisebb adagok és a gyakoribb étkezés is segít elkerülni a gyomorbántalmakat.

Kerülje a stresszt

Sokszor pszichológiai kezelés oldja meg a gyomorbántalmakat. Egy egyszerű meditációs technika segíthet a stressz elkerülésében: koncentráljon a jelen pillanatra és gondolja át a probléma megoldását. Beszéljen terapeutával, jógázzon, de még akár a hipnoterápia is jó megoldás lehet.

Egyen probiotikumot

A bél egyben több tízmillió baktérium otthona, amelyek mintegy 90 százaléka jó. A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, amelyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak, tehát a mérleget segítenek még tovább a jó baktériumok irányába billenteni. Ezek jó forrása a joghurt és a kefir.

Forrás: OrienPress Hírügynökség

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART