2011.
július
20. 17:51

Utolsó pillanatra hagyják a nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését

Címkék:
millió forint A magánnyugdíjpénztárak szerdán igényelhetik vissza utoljára az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamát és a tagdíj-kiegészítést. Keddig hat társaság kérte vissza teljes egészében a pénzt, ám több kasszánál is úgy látják, a tagdíj-kiegészítések mellett a várttól elmaradó kifizetések miatt is sok lehet a panasz.

Ma igényelhetik vissza utoljára a magánnyugdíjpénztárak (mnyp) a tb-rendszerbe visszalépett tagoknak kifizetendő reálhozamot és tagdíj-kiegészítést. Tegnapig − tudta meg a Napi Gazdaság − összesen hét pénztár kérte vissza teljes egészében a pénzt, és csupán egyetlen olyan akadt (ez információink szerint az Életút), amely meg is kezdte a kifizetést a volt tagoknak. Az ügyek többsége tehát csak ma indul, így tesz az OTP Mnyp. is, amely önmagában 60 milliárd forintot kér vissza. Az utolsó pillanatra hagyta a tranzakciót például az Aranykor vagy a Budapest Mnyp. is. A Pannónia a Napi Gazdaság információi szerint még hétfőn indította el kérelmét, mert megvárta a pénzügyi felügyelet által előírt belső ellenőrzés lezárulását.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) határidőre minden pénztár beadta a belső ellenőrzésről szóló jelentést − mondta Binder István szóvivő. A PSZÁF ezek többségét megfelelőnek találta, de a más kasszákból átlépőknél kisebb problémák még mindig akadnak.

A pénztárak közötti adatszolgáltatásokat a Pannónia július 15-ig bezárólag vette figyelembe, határidő utáni adatszolgáltatásokat már nem dolgoztak fel. Az Allianz az átlépők miatt két lépcsőben hajtotta végre a visszaigénylést (a nagyobb tételt ez a kassza is hétfőn kérte, a problémásak azonban mára maradtak). Pellei és más pénztárvezetők is úgy látják, hogy 99 százalékos valószínűséggel minden átlépő pénztártag helyes összeget fog kapni, az esetleges eltéréseket reklamáció alapján egyedileg kezelik majd. Több kasszánál is úgy látják, nemcsak a tagdíj-kiegészítések (ez az, amit nem mindenütt sikerült teljes mértékben tisztázni), hanem a várttól elmaradó kifizetések miatt is magas lehet helyenként a panaszok száma.

Tartani lehet attól is, hogy sokan nehezen viselik majd járandóságuk lassú célba érését − az már most látszik, hogy türelemre szükség lesz. A postai kifizetések teljesítését jelentősen lassítja, hogy a posta megszabja, hogy a magánpénztárak bankjai mekkora napi feladási limittel indíthatnak postai küldeményeket (taglétszámtól függően 5 és 40 ezer között) − tudtuk meg Mészáros Győzőtől, az Allianz Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatójától. A darabszámok a postai feldolgozási kapacitáshoz igazodnak, de a pénztárak közül több azzal szembesül, hogy a limitek betartása mellett a jogszabályban foglalt nyolc munkanapos határidőn belül nem tudják teljeskörűen elindítani a postai kifizetéseket. Már csak azért sem, mert több társaság egyetlen menetben akarja indítani a tagi utalásokat.

A magánnyugdíjpénztáraknak a reálhozamok és a tagdíj-kiegészítések visszaigénylése után a pénzt az összeget a jóváírás után 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell kifizetniük a volt pénztártagoknak, akik azt szeptember 16-ig vehetik át.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
július
19. 12:56

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat Ha valaki nem rendelkezett arról, hogyan kapja meg az összeget, szeptember 16-áig veheti fel azt a postán.
Tovább
2011.
július
16. 10:52

Mihez kezdjünk a reálhozammal?

Mihez kezdjünk a reálhozammal? A hamarosan érkező nyugdíjpénztári reálhozamot, vagy annak legalább egy részét hosszútávú megtakarításra fordítsuk - javasolja a Money and More pénzügyi tanácsadó vezérigazgatója. Bunghardt Csaba szerint átlagosan 80 ezer forintról van szó, amelyből több megtakarítási termék is elindítható.
Tovább
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
2011.
július
04. 09:56

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél?

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél? Múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál, de a rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések elmaradtak - írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság, amely szerint nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók összetorlódjanak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART