2010.
június
01. 18:30

Vadásznak az idősekre a szélhámosok

Címkék:
Porszívó Vadásznak az idősekre - szélhámos trükkök: 600 ezer forintos porszívó, ami tized annyit sem ér, és több száz ezer forintos edénykészlet, ami fele annyiba kerül a boltokban. Egyre több idős embert vernek át a szélhámosok Debrecenben. Az összes bűncselekmény egynegyedét nyugdíjasok ellen követik el. A nagy értékű csalásokkal a fogyasztóvédelem és a rendőrség is kiemelten foglalkozik.

- Ez 120 ezer forint, 60 ezer forint kedvezmény van rajta - a nemrég vásárolt edénykészletéről szóló elismervényt mutatja Kovács Józsefné.A 83 éves nyugdíjas asszonyt a vásárláskor átverték. Különlegesnek mondott főzőedényeket adtak el neki, dupla áron.

- Tudja mivel vertek át? Azt akarom most megnézni a boltba. Egy műanyag elektromos főző edénnyel 220 ezer forintért – panaszolta Kovács Józsefné. Kovács Józsefnéhez hasonlóan évente több száz nyugdíjast tévesztenek meg csalók Debrecenben.

- Mindig akad, aki megveszi. Én még csak kenőcsöt vettem tőlük, de az sem való semmire – mesélte Szabó Lászlóné.

- Elképesztő magas árakat képesek elkérni – Morvai Gábor, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogásza azt mondja, már találkozott olyan esettel, amikor 600 ezer forintért adtak el csalók egy porszívót.

A fogyasztóvédő tapasztalatai szerint az idős emberek leggyakrabban termékbemutatókon vásárolnak.

- Könnyen elhiszik azt, amit mondanak nekik. Termékbemutatókon nagyon gyakori, hogy egyfajta pszichés nyomást gyakorolnak rájuk. És ennek következtében vásárolnak – magyarázta Morvai Gábor, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogásza.

Az ilyen jellegű bűncselekményekkel a rendőrség is kiemelten foglalkozik. A nagy összegű csalásokat szigorúan büntetik.

- Ha 20 ezer és 200 ezer forint értékű kárt okoz, akkor kisebb büntetésre lehet számítani, ha különösen nagy hátrányt okoz, akkor 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető az elkövető – mondta el Juhász Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

Tavaly a megyében 1800 esetben követtek el idősek ellen bűncselekményt. Ezek megakadályozására a rendőrség tájékoztató füzeteket terjeszt és előadásokat tart.

Forrás: MFP

 

Vissza
2010.
március
10. 16:29

112 ezres gázszámlát kapott a nyugdíjas

112 ezres gázszámlát kapott a nyugdíjas Nem hitt a szemének Balogh Imréné, amikor kézbe vette a 112 ezer forintos gázszámlát, melyet az E.ON Zrt. küldött ki neki, számolt be a Zalai Hírlap. A 79 éves asszony azóta is gyakran elsírja magát, ha ránéz a csekkre, ennyi pénzt ugyanis nem tud kifizetni havi 59 ezer forintos nyugdíjából.
Tovább
2009.
december
16. 19:29

Áldozatok a telefonkönyvből – két életfogytiglan

Áldozatok a telefonkönyvből – két életfogytiglan Rablógyilkosságért életfogytiglant szabott ki két férfira szerdai jogerős ítéletével a Debreceni Ítélőtábla, a két elítélt oly mértékben bántalmazott két idős embert, hogy azok belehaltak az okozott sérülésekbe – közölte az MTI-vel Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára.
Tovább
2010.
február
11. 19:59

Bocsánatot kért áldozataitól a rabló

Bocsánatot kért áldozataitól a rabló Elfogták azt a férfit, aki egy évig tartotta rettegésben a Pápán és környékén élőket. Egyedülálló, idős emberekhez tört be. Áldozatait megkötözte, pénzüket és ékszereiket elvette. Volt, hogy az ijedtében sikítozni kezdő asszonyt kalapácsnyéllel többször megütötte. A férfi 2008 decemberétől tavaly január végéig öt helyre tört be, majd csaknem egy év után, karácsony előtt ismét lecsapott. Januárban fogták el a rendőrök.
Tovább
2009.
november
07. 16:27

Életveszélyes ajándékokat is adnak a nyugdíjasoknak

Életveszélyes ajándékokat is adnak a nyugdíjasoknak A termékbemutatóval és vásárlási lehetőséggel egybekötött, időseket megkörnyékező utazásokon gyakran az értékesítő elfelejt nyugtát adni, s életveszélyes ajándékokat is ad a vásárlóknak - áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jelentésében
Tovább
2010.
március
04. 19:23

Idős jászberényiek, vigyázat!

Idős jászberényiek, vigyázat! A jászberényi rendőrség sajtószóvivője elmondta, hogy jó minőségű hamis 10.000 forintos bankjegyek „járják” Jászberényt.
Tovább
2009.
december
22. 11:50

Lebukott az időseket fosztogató banda

Lebukott az időseket fosztogató banda Időseket fosztogató bűnbanda bukott le. Nők is voltak a tagok között. Egyikőjük egy bankban dolgozott fegyveres biztonsági őrként. A bűnszövetkezet tagjai a fővárosban és Pest megyében raboltak, és volt, hogy megkötözték, megverték idős áldozataikat.
Tovább
2009.
október
22. 20:44

Riasztóval a kegyetlen rablók ellen

Riasztóval a kegyetlen rablók ellen Már szinte nincs olyan hét, hogy ne támadnának meg idős embereket Borsodban. A rablók kegyetlenek: megverik, megkötözik áldozatukat, akire nem ritkán csak napok múlva talál rá egy rokon, vagy szomszéd.
Tovább
2010.
május
20. 20:59

Termékbemutatós csalók vadásznak a nyugdíjasokra

Termékbemutatós csalók vadásznak a nyugdíjasokra A szemetet vittem le amikor megállt mellettem egy autó, kiszállt egy nő és azt mondta, hogy termékbemutató lesz. Kérdeztem, hogy hol? Azt mondta, hogy most és nálam!
Tovább
2009.
november
29. 16:38

Új módszerek a trükkös tolvajok ötlettárában

Új módszerek a trükkös tolvajok ötlettárában A Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén új „mesékkel” próbálkoznak mostanában a trükkös tolvajok. A célpontok szinte kivétel nélkül az idős emberek. Elsősorban nekik szól ez a figyelemfelhívás.
Tovább
2010.
január
29. 11:33

Visszaélnek a szeretetszolgálat nevével

Visszaélnek a szeretetszolgálat nevével A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szeretné felhívni a nyugdíjasok figyelmét arra, hogy értesüléseik szerint a nevükkel visszaélve bizonyos személyek Nyíregyházán.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART