2011.
június
24. 08:44

Vadsztrájk jelentheti a megoldást a szakszervezeteknek?

Címkék:
mozdonyvezetők A kormány öt, a korengedményes- és korkedvezményes nyugdíj kérdését érintő szakszervezettel egyeztet július 4-én. Így kérdéses, mi lesz többek között a vasutasok, mozdonyvezetők, buszvezetők érdekképviseletei által meghirdetett június 29-ére és július 7-ére eső sztrájkokkal?

„Nem szívesen állunk el a sztrájktól” - mondta korábban a hvg.hu-nak Dobi István, az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (AKSZSZ) vezetője. A kijelentés ellenére a mai napon Dobi bejelentette, hogy az AKSZSZ eláll a június 29-ei sztrájktól, mivel a szakszervezetek nem tudtak megegyezni a munkáltatóval – az új sztrájktörvényből adódóan. Ennek oka, hogy nem született egyezség az elégséges szolgáltatás mértékéről, ezért - az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve - félő, hogy a bíróság elutasítja a kérelmet. Ennek ellenére a másik, július 7-ei sztrájkról nem mondott le a szövetség, s az őt alkotó szakszervezetek a holnapi napon benyújtják a munkaügyi bíróságoknak erre vonatkozó kérelmüket.

Dobi István szerint érthetetlen, miért nem született megállapodás az elégséges szolgáltatásról, hiszen szerinte a hivatásforgalmat egyáltalán nem érintené a június 29-ére meghirdetett figyelemfelkeltő sztrájk, hiszen csak reggel 9-től 11 óráig tartana. Ennek némileg ellentmond az, hogy április 9-én, a Kossuth téren felszólaló Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) elnökének kijelentése alapján a sztrájk gondolata először nem enyhe figyelemfelhívásból eredt, hiszen mint akkor hangoztatta, „az egész országban meg fog bénulni a vonatközlekedés, ha a kormány nem ül le tárgyalni velünk”.

Az általunk megkérdezett szakszervezetek elmondták, hogy a párbeszéd hiányából adódóan nagy az elégedetlenség, és egyre feszültebb a hangulat a munkavállalók részéről, hiszen látszatra van, de gyakorlatilag semmiféle nyomásgyakorló eszköz nincs a kezükben az új sztrájktörvény ellentmondásai miatt. Egyes szakszervezetisek szerint egy „vadsztrájk” – spontán, ellenőrizetlen munkabeszüntetés – jelenthetne kiutat a patthelyzetből, ezt viszont senki nem meri megtenni, hiszen a munkáltató folyamatos elbocsátásokkal fenyegeti a munkavállalókat.

A kormány azonban most megtörte a csendet, és úgy döntött, a hónapok óta tartó, levélben folyó kérelmek után leül tárgyalni azokkal a szakszervezettel, melyek sztrájkot hirdettek: az AKSZSZ-szel, a LIGA Szakszervezetekkel, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével. Ám az egyeztetésből kimarad a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), és a Vasutasok Szakszervezete is, amely szervezetek június 29-ére munkabeszüntetést hirdettek.

A meghívottak listájából kimaradt Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke szerint már csak azért is komolytalan a „párbeszéd”, mert nem az összes érintettet hívták meg, ráadásul velük a szociális konzultáció lezárta után hajlandóak csak tárgyalni. Szerintük, miként a rendvédelmisek ügyében sem történt előrelépés, úgy valószínűsíthető, hogy ebben sem lesz.

Ezzel tehát – mint vallják néhányan – nem lehet más célja a kormányzatnak, minthogy bomlassza a szakszervezeti egységet, és kérdésessé tegye, részt vegyen-e mindenki a sztrájkban, hiszen a konzultáció a meghirdetett két sztrájk közé eső időpontban van. A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem áll el a sztrájktól, ahogyan a LIGA Szakszervezetek sem, melynek elnöke, Gaskó István még bízik abban, a kormány „észbe kap”.

Dobi István (AKSZSZ) szerint a kormány elképzeléseivel és a kaotikus állapotok ellenére a jövőre nézve még jobban összefognak majd a többiekkel, éppen ezért annak lehetőségét sem tartja kizártnak, hogy elutasítsák a kormány párbeszédre vonatkozó felhívását – amire július 1-ig kell választ adniuk –, ha a szakszervezetek nem képviselhetik együttesen, összefogva a munkavállalók érdekeit.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
június
23. 19:22

Kitartanak sztrájkkövetelésük mellett a mozdonyvezetők

Kitartanak sztrájkkövetelésük mellett a mozdonyvezetők A kormány még mindig nem jelölte ki tárgyalódelegációját a mozdonyvezetők sztrájkköveteléséről kezdeményezett egyeztetésre, noha a miniszterelnök válaszlevelében ezt a szociális konzultáció lezárta utáni időre ígérte. A mozdonyvezetők ezért kitartanak követelésük mellett, hogy a kormány ne szüntesse meg a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj lehetőségét szakmájukban.
Tovább
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
június
22. 22:21

Öt szakszervezettel egyeztet a kormány július 4-én

Öt szakszervezettel egyeztet a kormány július 4-én A felek a Munka törvénykönyve módosításáról, a nyugdíjrendszer, valamint a korengedményes- és korkedvezményes nyugdíj, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról egyeztetnek - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) érdekképviseleteknek írt levelében, amelyet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) tett fel honlapjára szerdán. Több vasutas szakszervezet értetlenül fogadta, hogy nem kapott meghívót az egyeztetésre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART