2010.
július
14. 17:22

Vagyonokat fizettek a nyomorért

Címkék:
ágyban fekvő néni Illegálisan működő idősotthonokat zártak be a hatóságok Vecsésen. A három, intézményben elképesztő körülmények között éltek a kiszolgáltatott idős emberek, akik ráadásul súlyos pénzeket fizettek az ellátásért.

Az otthonokra több milliós közüzemi tartozásuk miatt bukkantak a hatóságok, és a körülményeket látva azonnal intézkedtek tevékenységük felfüggesztéséről. A megfelelő engedélyekkel nem rendelkező intézmények kiszolgáló részlegeiben hatalmas szemétkupacok, szennyes ruhák hegyei fogadták a családtagokat.

A beköltözésnél kért 80 ezer forint kaución felül havonta kellett az ellátásért fizetni, de az idősek arra panaszkodtak, éheztetik őket. Sokszor csak a dolgozók jó szándékának köszönhetően jutottak ételhez, az ápolók saját pénzükből vettek nekik kenyeret, esetenként már a kiszáradás fenyegette őket.

Szakértők szerint az is előfordulhat, hogy a rossz ellátás közrejátszott néhány idős ember halálában.

Az otthonok honlapja ma is működik. Az egyik menüpont azt sorolja, miért is érdemes a vecsési nyugdíjasházakat választani: "Biztos anyagi hátteret tudunk garantálni otthonaink működéséhez. Tapasztalt, jól képzett orvosaink és ápolóink gondozzák a hozzánk beköltözőket. A nálunk élő idősek várható életkora folyamatosan emelkedik, köszönhetőn annak az életminőségnek, melyet lakóink számára nyújtunk."

"Sokszor nem időben kaptuk meg a reggelit, az ebédet meg a vacsorát, valamelyik este már 6 órakor itt ültünk, várakoztunk, és csak 10-kor hozták a kenyeret, a margarint, meg nem tudom mit"- mesélte egy idős bácsi a TV2 Aktív című műsorának.

"Nem mondom, hogy nincs elmaradás, de olyan mértékű elmaradás nincs, amit ne lehetne kiküszöbölni, vagy áthidalni valahogyan. Én azt gondolom, hogy minden vállalkozásban vannak nehéz időszakok, ez sehol sem titok, de innen még úgy nem ment el dolgozó, hogy a bérét ne kapta volna meg"- reagált Asztalos József, az üzemeltető, aki azt is beismerte, hogy a létesítményeknek nem volt megfelelő engedélye.

Honnan tudhatjuk, hogy illegális?

A vecsési sajnos nem egyedi eset. Az illegálisan, engedély nélkül működő idősotthonok egy része valóban embertelen, méltatlan körülményeket biztosít a magatehetetlen, idős embereknek, másik felük viszont családias légkört, és rendes ellátást biztosítanak, mégsem jutnak papírokhoz.

Idős hozzátartozónk elhelyezése előtt érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, jegyzőnél az otthonról. A Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának, valamint a helyi ÁNTSZ-nek is tudnia kell az intézmény működéséről. Az intézmény vezetőjét pedig kérjük meg arra, mutassa be működési engedélyét, valamint próbáljunk informális csatornákon (rokonok, ismerősök) is érdeklődni az otthonról.

Forrás: pénzcentrum

Vissza
2010.
június
03. 20:25

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon Közel ötvenmillió forintból fejlesztette a Sopronhoz közeli Nagylózs idősek otthonát a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A megye 27 millió forintot adott a fejlesztéshez, míg különböző pályázatokon összesen húszmillió forintot nyertek e célra. A projekt augusztus végén zárul.
Tovább
2009.
december
11. 12:10

Munkaviszony lehet a családi betegápolás?

Munkaviszony lehet a családi betegápolás? A dolgozó anyákat, betegeket és a nyugdíjasokat segítené az MSZP intézkedésterveivel. Az MSZP programja egy olyan női életmodellt kíván lehetővé tenni, amely egyszerre biztosítja az anyaság és a munkavállalás, a közéleti szerep megélését.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART