2010.
március
31. 18:33

Választás 2010: mit ígérnek a nyugdíjasoknak?

Címkék:
országgyűlés A nyugdíjasok megszólítása választások idején általában kiemelt projekt. Tekintettel a sótlan kampányra és a gazdasági válságra idén némiképp visszafogottabb a licit. A nagyok sokat ígérnek kevés szóban, a kicsik pedig nyugdíjrendszerváltó szerepben tetszelegnek.

Egy-két új ötlet, önismétlés és a szocilaisták ostorozása, valamint némi racionalizálás - talán ezekkel a szavakkal írható le leginkább, hogy a pártok a 2010-es kampányban, s az ennek okán megalkotott választási programokban miként nyúltak a nyugdíjakat és nyugdíjasokat érintő kérdésekhez. A változtatás szükségességét mindenki érzékeli, s talán a közös pont is több - legalábbis a - leírásokban, mint ahogy a programalkotók gondolnák. Alapvetően mindenki biztonságot ígér, meg igazságosságot, s persze a fenntarthatóság mantrája is vissza-visszaköszön.

 

LMP - 13. havi nem lesz

A nemrég nyilvánosságra hozott 228 oldalas programban A befogadó társadalom fejezetben szereplő, Nyugdíjrendszer címet viselő alfejezet foglalja össze a nyugdíjasokra vonatkozó elképzeléseket. Először egy helyzetértékelést talál a választási program olvasója: nehezen fenntartható nyugdíjrendszer, az átfogó nyugdíjreform elmaradása, a 65 évesnél idősebbek jövedelmi helyzete a társadalom átlagához képest az EU-tagállamok között Magyarországon a legkedvezőbb, korán megyünk nyugdíjba, a pártok általában aktuálpolitikai döntéseket hoznak csupán a témával kapcsolatban.

Az ezt követő javaslatok között szerepel, hogy a nyugdíjrendszer aktuális paramétereit, s azok megváltoztatásának lehetőségeit is rögzítenék s a változtatást kétharmados törvényben a Költségvetési Tanács jóváhagyásához kötnék. Szerepel itt még hosszútávra tervezett, a várható élettartamhoz igazított korhatáremelés, s arról is írnak, hogy a 13. havi nyugdíjat nem állítanák vissza, de megtartanák a - megfelelő gazdasági mutatók teljesülése esetén adható – nyugdíjprémium rendszerét. Rászorultsági alapon fizetett nyugdíjminimum bevezetését is indokoltnak tartják – adókból finanszírozva. A fejezet a fenntartható nyugdíjrendszer víziójával zárul, s a programalkotók arra is kitérnek: a már több országban működő svéd típusú egyéni számlás rendszert vagy a német mintájú pontrendszert támogatnák Magyarországon.

Civil Mozgalom - indexáljunk gyerekszámmal

A Seres Mária arcáról ismert összefogás is hosszabb fejezetet szentel a nyugdíjasokat érintő kérdéseknek, s az idősgondozással kapcsolatos álláspontjukat is tisztázzák. A hangvétel sok helyütt valóban civil (Egy végigdolgozott élet után ki vannak téve a mindenkori hatalmat gyakorló politikusok kénye-kedvének.), de a megállapítások mellé felsorakoztatják azért elképzeléseiket is: 19 százalékos nyugdíjjárulék, független nyugdíjkassza. Idős nemzet keveset nemzett – írják arra utalva, hogy a népesség öregszik, s kitérnek arra is, hogy milyen méretű kiadást jelent a nyugdíjak és a nyugdíjasoknak járó juttatások, kedvezmények kifizetése. Erre válaszként azt ígérik: 70 ezer forintos minimálnyugdíj, járulékkal arányos állami nyugdíj garantálása, amely nem adóköteles, s 8000 munkaóra vagy 30 év után lehetne nyugdíjba vonulni.

A rászorulóknak ingyenes egészségügy járna, az időseknek közétkeztetést és internetet biztosítanának. „Az új rendszerrel elérjük, hogy a munkavállalók vidáman fizessék be a járulékot” – áll a programban. A szolgálati idő és a befizetett járulék mellett a felnevelt gyermekek száma is befolyásolná a nyugdíjak összegét elképzelésük szerint: svájci indexálás helyett a gyermekszámmal indexálnának. A magánnyugdíj-pénztárak feletti erősebb kontrollt és számonkérhetőséget is szeretnének. És itt sem maradhatnak el a valóban vágyott, de konkrétumokat nem tartalmazó lózungok: emberhez méltó egészségügyi ellátás, emberi életminőség, az idősek tudásának, tapasztalatának hasznosítása, „országos rendszerré fejlesztjük az idősekről való aktív gondoskodást”- ígérik.

MSZP - 30 évig nem lesz gond

Megvédjük a társadalombiztosításon alapuló nyugdíjrendszert, hogy a mostani és a jövőbeni nyugdíjasok egyaránt biztonságban tudhassák járandóságukat, és nyugodtan, méltóságban tölthessék öregkorukat – szögezik le az elején. Idősügy, nyugdíjak – megbecsülés és biztonság – találjuk a 10. oldalon. Az elmúlt 8 év eredményeinek felsorolása először (amelyben egyébként az is szerepel, hogy a 11. és 12. havi „nyugdíjak kifizetésének biztonsága érdekében” döntöttek a 13. havi kifizetéséről). Aztán a fenntartható nyugdíjpolitikára és élhető időskorra utaló címmel ösztönöznek további olvasásra. Ők kevésbé aggódnak, mint a többi programalkotó, mert állításuk szerint intézkedéseik nyomán 30 évre fenntarthatóvá vált a tb-nyugdíjrendszer. Ami pedig kívánatos lenne szerintük az az, hogy „a nyugdíjazás korcentruma növekedjen”.
 

Ígérik: 2011-től nyugdíjkorrekciós programot hirdetnek, évente megduplázzák a méltányossági nyugdíj összegét, kedvezményes internet és képzéseket támogatnak, az utazás ingyenes marad, s „nem engednek” a nyugdíjkorrekciós programból. Zárásként pedig ezt írják: „határozottan ellenzünk minden olyan durva kezdeményezést, jobboldali szándékot, ami azt eredményezné, hogy idősek százezreinek negyedével alacsonyabb nyugdíjért akár 70 éves korukig is dolgozniuk kellene”.

MDF (SZDSZ) - készség és képesség

A méltán népszerű fenntarthatóság itt is visszaköszön kéz a kézben a pénzügyi egyensúllyal, amikor a program a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerről értekezik. A járulékfizetési készség és képesség megerősítésében hisznek a pártban – tekintettel a fogyó és öregedő népességre. A párt ( és szövetségese) azt is szeretné elérni, hogy a nyugdíjasok is fizessenek legalább jelképes méretű egészségügyi hozzájárulást.

„Az állami nyugdíjrendszerben nem kizárólag és nem is elsősorban parametrikus változások (pl. nyugdíjkorhatár-emelés, indexálás-módosítás) szükségesek, hanem igazi paradigmaváltás: a mai társadalombiztosításból finanszírozott nyugdíj svéd mintára felváltandó a névleges járulékmeghatározottságú nyugdíjrendszerrel. Ez garantálja a mindenkori viszonylagos várományt a járulékok maradéktalan befizetése nyomán és így szinte automatikusan biztosítja a nyugdíjrendszer pénzügyi egyensúlyát, annak hosszú távú fenntarthatóságát” – sommáz a szöveg.

Jobbik - szülőtámogatási életjáradék

A nyugdíjrendszert érintő érdemi változás nem történt – állapítja meg a Radikális változás névre keresztelt program. Ezzel együtt a Jobbik is leginkább csak újragondolást ígér. A magánnyugdíjrendszer megszüntetését és némi felülvizsgálatot is belengetnek: például a pártállami rendszerben vezető tisztséget betöltő emberek nyugdíjáét. De nem feledkeznek meg a korengedményes és rokkantsági nyugdíjakról sem.
 

A többi programhoz képest teljesen új elem a szülőtámogatási életjáradék, melynek lényege, hogy „a felnőtt gyermekek személyi jövedelemadójuk egy meghatározott részét közvetlenül a szülők, nevelők részére utalják, ezáltal is ösztönözve a társadalomban a gyermekvállalási hajlandóságot”. Az anyáknak pedig nyugdíjkorkedvezményt ígérnek – de módjáról, mértékéről nem írnak. Kitérnek arra is, hogy nyugdíjhoz való jogosultságot hazai lakhely és társadalombiztosítási jogviszony (tehát adó- és járulékköteles munkavégzés) alapján lehetne csak szerezni, az állampolgárság megszerzése pedig nem járna együtt ezzel.

Fidesz - a fiatal demokraták és az aktív időskor

A nyugdíjas társadalomra nehezedő bizonytalanság, nyugdíjcsökkenés, munkabérrel adóztatott nyugdíj – von mérleget a Fidesz a szocialista kormányzás éveiről. A már-már közhelyszámban ismételgetett konkrétum-nélküliség ez esetben is megáll: „idős embereket szolgáló” politikát ígérnek, komplex szolgáltatórendszert, az időskori aktivitást fenntartását a civil és egyházi szervezetek segítségével – s ennél több szót erre nem is vesztegetnek. Ami még kiderül az írásból az a következő: nem engedik, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító ma¬gánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.
 

A téma tehát nem megkerülhető - ez nyilvánvaló minden párt számára, de láthatóan kevesebb energiát öltek bele, mint korábban. A gyermekvállalás és a nyugdíj kapcsolata is megjelenik már idén, az idősgondozás viszont csak a civileknél kerül szóba, míg a kiadások átrendezése és a járadék biztosítása egyikük számára sem volt kikerülhető. Néhol viszont gyanút fog az ember: nem is tudják pontosan, miként lehetne máskétn csinálni, de azért igyekeznek egyensúlyozni a megnyugató ígéretek és a karcsúsodó vállalások között.

Forrás: hvg.hu
 

Vissza
2010.
február
10. 20:15

A Jobbik is előhúzta a nyugdíjas-kártyát

 A Jobbik is előhúzta a nyugdíjas-kártyát A Jobbik szerint az MSZP és a Fidesz elmúlt időszakban tett nyilatkozatai azt mutatják, hogy a nagy pártok csak "szavazógépként" tekintenek az idősekre, akiket elegendő a választások éveiben megszólítani.
Tovább
2010.
január
16. 07:49

MDF: A Fidesz nyugdíj-ügyben áttért a a Pinokkió-modellre

Az MDF szerint a Fidesz megijedt saját árnyékától, és rettegve mentegeti magát a nyugdíjas szavazók előtt - így reagált az MDF népjóléti kabinetjének vezetője péntek délután a Fidesz nyugdíjjal kapcsolatos terveire. Pusztai Erzsébet úgy fogalmazott: ez a gyáva politika a legveszélyesebb.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
március
12. 19:25

A Fidesz az időseken akar spórolni?

A Fidesz  az időseken akar spórolni? A Fidesz a választásokhoz közeledve, egyre több ponton cáfolja meg saját, 2007-ben meghirdetett programját. Bebizonyosodik, hogy az Orbán Viktor által korábban ígért csoda elmarad, a Fidesz nem lesz képes egyszerre megőrizni a költségvetés egyensúlyát, adót csökkenteni és jóléti kiadásokat emelni.
Tovább
2010.
március
03. 13:59

A nyugdíjasok a politika szakértői?

A nyugdíjasok a politika szakértői? A választópolgárok 45 százaléka egyáltalán nem követi nyomon a politikai hirdetéseket, míg 38 százaléka pártállástól függetlenül minden hirdetést figyelemmel kísér – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Média közös felméréséből.
Tovább
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2010.
január
31. 21:39

Eddig is védhette volna az MSZP a nyugdíjasokat

Eddig is védhette volna az MSZP a nyugdíjasokat Nem most kellene nyugdíjas-programmal előállnia az MSZP-nek, nyolcévi kormányzás alatt - ha akarták volna - megvédhették volna az időseket. Ehelyett a Gyurcsány-korszakban mindig csak rosszabb lett az időseknek - fogalmazott Soltész Miklós országgyűlési képviselő.
Tovább
2010.
január
31. 19:20

Egyszeri 75 ezret ígér Mesterházy a megözvegyülő nyugdíjasoknak

Egyszeri 75 ezret ígér Mesterházy a megözvegyülő nyugdíjasoknak A nyugdíjasokat megszólító kampányígéretek hosszú sorát sorolta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap, a párt Nyugdíjas Szolidaritás című rendezvényén, 800-900 nyugdíjas előtt. A politikus többek között szigorúbb büntetést ígért az idősek ellen elkövetett bűncselekmények után, és egyszeri, 75 ezer forintos támogatást helyezett kilátásba a megözvegyülőknek.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
január
05. 18:50

Fidesz: az idősek a fő vesztesek

Fidesz: az idősek a fő vesztesek A Fidesz szerint az idős emberek az egyik legnagyobb vesztesei a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak. Iván László, a párt nyugdíjas tagozatának elnöke azután adott ki közleményt, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság keddi tájékoztatóján közölték: a 4,1 százalékos nyugdíjemelés mintegy 2 millió 657 ezer embert érint, és az átlagos emelés 3.452 forintot jelent.
Tovább
2009.
december
31. 09:17

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak?

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint jövőre javul a nyugdíjasok helyzete. A Fidesz szerint aki ilyet állít, annak vagy fogalma sincs az idősek helyzetéről, vagy hazudik.
Tovább
2010.
január
27. 10:48

Mi ez a hisztéria a nyugdíjak körül?

Mi ez a hisztéria a nyugdíjak körül? Mi a baj a nyugdíjrendszerrel? Mi az a svéd modell? Van-e előnye vagy hátránya rám nézve? Miért utaznak a nagy pártok a nyugdíjasokra? Még több kérdésére is választ kaphat alábbi cikkünkből. Kisokos azoknak, akik nyugdíjszakértők szeretnének lenni, de még nem azok.
Tovább
2010.
január
19. 17:48

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat A nyugdíjasok meggyőzéséért indított harcot az MSZP és a Fidesz, pedig még el sem kezdődött a kampány. A következő napokban a Fidesz 1 millió 600 ezer háztartásba küld levelet nyugdíjasoknak, amelyben kifejtik: Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila privatizációs szándéka miatt Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak.
Tovább
2009.
október
25. 14:22

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről Azt a kabinet és a kormányzó párt is elismeri, hogy a jövőre tervezett megszorítások az időseket is érintik, de azzal érvelnek, hogy így marad biztonságosan fenntartható a nyugdíjrendszer. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy legalább az idei szinten maradjon az ellátás. Az alábbiakban összefoglalunk néhány véleményt.
Tovább
2010.
február
04. 15:06

Százezer nyugdíjas aláírását gyűjtötte már össze a Fidesz

Százezer nyugdíjas aláírását gyűjtötte már össze  a Fidesz Meghaladja a százezret azoknak a száma, akik csatlakoztak a Fidesz nyugdíjas tagozata által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez - közölte Iván László, a tagozat elnöke az MTI-vel csütörtökön.
Tovább
2010.
január
10. 09:34

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat

Szijjártó: a Fidesz megvédi a nyugdíjasokat A Fidesz meg fogja védeni a nyugdíjasokat, és olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amely megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi az állami nyugdíjalapot - jelentette ki Szijjártó Péter szombati sajtótájékoztatóján.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART