2010.
december
14. 06:34

Valóban szükségünk van hét óra alvásra?

Címkék:
fáradtság Igen, valóban, állítja egy amerikai alváskutató. Bár az, hogy valakinek mennyi alvásra van szüksége, egyénenként változó, de a különbségek nem nagyok, és a legtöbbünknek, ideértve az idősebbeket is, 7-8 óra alvást igényelne a szervezete.

Azok, akik rendszeresen kevesebbet alszanak 7 óránál, nincsenek is tisztában azzal, mekkora kárt okoz ez a szervezetükben. – A krónikus „rövidalvók”, ahogy nevezik őket, már talán el is felejtették, milyen kipihentnek lenni – mondja Robert Rosenberg, az arizonai alváskutató központ orvos-igazgatója.

Bizonyíték van arra, hogy az, aki rendszeresen kevesebbet alszik napi 7 óránál, ugyanolyan rosszul teljesít, mint az, aki néhány napig egyáltalán nem aludt. A jelenlegi legnagyobb vizsgálatok (az egyikben 21 268, a másikban 10 308 résztvevővel) kimutatták, hogy a kialvatlanság növeli a halálozást, azaz annak az esélyét, hogy valaki rövidebb ideig éljen, mint az ugyanolyan korú, nemű és hasonló kockázati tényezőkkel rendelkező, de kipihent emberek.

A több résztvevőt vizsgáló finn kutatók 1975-ben majd 1981-ben mérték fel a csoportot, és 2003-ben megnézték, hányan vannak még életben. A túlélési arányokat összehasonlítva arra a következtetésre jutottak, hogy az alváshiány a férfiaknál 26, a nőknél pedig 21 százalékkal növeli a halálozást.

A halál oka lehet baleset, vagy az alváshiány okozta betegség. Egy másik, jelenleg is folyó kutatás szerint az alváshiány a hormonális rendszerre, az immunrendszerre és az anyagcserére is hat, így kockázati tényezője lehet az elhízásnak, a diabétesznek és a szívbetegségnek is.

Forrás: InfoMed

 

Vissza
2010.
február
23. 14:06

Hagyd aludni a nagypapát!

Hagyd aludni a nagypapát! Az idősek alvási szokásait vizsgálták kaliforniai kutatók. Különös eredményre bukkantak. Nem igaz, hogy az idősebbeknek kevesebb alvásra lenne szükségük mint a fiataloknak, állapították meg amerikai kutatók. Az időseket sújtó gyakori felébredések oka, valószínűleg egészségügyi problémákból adódik.
Tovább
2009.
december
23. 04:27

Tévhitek, mítoszok az alvásról

Tévhitek, mítoszok az alvásról Igaz-e, hogy legalább nyolc óra alvásra van szüksége mindenkinek? És hogy az időseknek kevesebb alvásra van szükségük? Aki sportol, jobban alszik?
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART