2012.
január
30. 11:59

Válságban a pörkölt sem vész el, csak átalakul

Címkék:
pörkölt A medgyesbodzási Czene Gézáné nyugdíj előtt álló munkanélküli. Nincs könnyű helyzetben, ezért sem hagyhatja, hogy kiguruljanak a forintok a kezei közül. Amin tud, spórol. Például a konyhai kiadásokon.

— Kimaradt egy kis pörköltem, ami kettőnknek a férjemmel már nem lenne elég ebédre. Éppen ezért káposztás hús lesz belőle, méghozzá gyorsan savanyított káposztából.

Czene Gézáné elárulta a gyorssavanyítás módszerét is. A káposztát lereszeli, forró vízbe köményt, szemes borsot, ecetet, sót, cukrot tesz, majd ráönti a káposztára. Másnapra kész a savanyúkáposzta. A család szereti a paradicsomos káposztát is. A lereszelt káposztát megdinszteli, ad hozzá zellert, pirospaprikát, majd házi paradicsomlével felengedi. Sóval és cukorral ízesítve is finom.

A medgyesbodzási asszony mottója, hogy az nem baj, ha egy héten hétszer van paprikáskrumpli, csak mindig más legyen az íze.
— Ha gombócot készítek, ahhoz főtt krumpli kell. A krumpli levét leszűröm, majd újból felteszem főni. Zsíron egy kis vöröshagymát dinsztelek, amit megszórok pirospaprikával és hozzáadom a léhez. Ebből az alapból lehet köménymagos leves, vagy pedig a gombóc kimaradt tésztájából apró gömböket sodrok, és azt teszem bele. A szilvásgombóchoz nem a boltban veszem a morzsát. A megmaradt száraz kenyeret húsdarálón ledarálom, vagy lereszelem. Ezt a prézlit használom a hús rántásánál is.

A bableves alapjából is több olcsó és finom ételt készít Czene Gézáné.
— Megfőzöm a bablevest, a levét leszűröm, majd újra felteszem főni. Teszek bele csipetkét, vagy reszelt tésztát. Hogy színe legyen, paprikás rántással habarom be. Megmarad a sűrűbab, amiből főzeléket készítek és pirospaprikás hagymás zsírral tálalom.

Az asszony a házitejet is sokféleképpen hasznosítja. Aludttejet, tejfölt, túrót készít belőle, e termékek ma már csak drágán kaphatók a boltban. A megmaradt savót sem dobja ki, meg lehet inni, jót tesz a gyomornak, vagy kalácskészítésnél hasznosítja.

— Régebben, amikor még volt tehenünk, vajat is készítettünk. Ötliteres üvegbe tettük a tejfölt, az üveg száját bekötöttük. Addig ráztuk, amíg a vaj és az író szét nem vált. A vajat hideg vízbe mártottuk, aztán formáztuk. Az írót meg a jószágoknak adtuk.
Faluhelyen most van a diszóvágás időszaka. Ilyenkor kölcsönösen kóstolót kapnak egymástól az ismerősök.

— Ha unjuk már a hurkát, kibontom a bélből. A tepsit kizsírozom, alulra aprókáposztát teszek, rá a hurkát, majd ismét káposzta jön, a tetejére tejföl. Megsütve isteni. Ha marad ki májas, abból is finom étel készíthető. Szárazkenyeret áztatok tejbe, közben a májba ütök tojást. Sóval, borssal, vegetával ízesítem. A „kicsavart” tejeskenyérrel összegyúrom a masszát. Rudacskákat formázok belőle és kisütöm.

Forrás: beol.hu

Vissza
2012.
január
29. 10:11

Régi finomság: az aludttej

Régi finomság: az aludttej A tej megalvadása során a mikroorganizmusok közreműködésével a tejcukorból tejsav keletkezik, és a folyamat során kicsapódó kazein fehérje eredményezi a kocsonyás állagú aludttejet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART