2011.
november
27. 14:22

Válságkarácsony: fillérekért vehet mobilt a nagyinak

Címkék:
karácsony Tavaly óta jelentősen bővült a kifejezetten időseknek szánt mobilok kínálata, ráadásul az óriási gombokkal felszerelt, óriási betűkkel megjelenő menüket használó készülékek jellegükből adódóan sem kerülnek sokba, és töltést is alig igényelnek. Hétféle nagyitelefont próbáltunk ki egy idősotthon lakóinak lelkes közreműködésével.

A telefonok értékelésében a Margaréta Idősek Otthonának lakói segítettek nekünk, akiktől megtudtuk, hogy a menük nagy betűi mellett a kényelmes gombok is nagyon fontosak, mert a rossz ízületekkel nagyon kellemetlen érzés kemény nyomást igénylő billentyűket használni. Tesztelőink között volt olyan idős asszony, aki a munkahelyén elég telefon- és telexhangot hallott ahhoz, hogy nyugdíjas korában már ne akarjon magának mobiltelefont. Azonban olyan nagyi is segített nekünk, aki rendszeresen SMS-ezik hagyományos telefonján a családjával, és csak a makacs szóközgomb zavarja a mostani mobilján.

Legyenek nagyok a betűk és puhák a gombok

A tesztünkben szereplő készülékeknek több közös pontja van, mint ahány különbség található közöttük. Mindegyikben van beépített elemlámpa, ami az éjjeliszekrényen tartott pohár vagy az esti gyógyszer megkeresésében lehet segítség. Az összes típusra jellemzőek a hatalmas, könnyen járó gombok és a nagy kijelző, komoly eltérések tapasztalhatóak azonban a képernyő kontrasztosságában. Végül pedig az összes készülék hátulján megtalálható az SOS-gomb, ami egy vagy több előre beállított számot kezd el hívni vész esetén, és előzetesen megadott SMS-ek kiküldésére is használható. Itthon is egyre többen tudnak arról, hogy kifejezetten idős embereknek szánt mobiltelefonok is léteznek, amit a MyPhone készülékeket forgalmazó Speedshop szerint az is jelez, hogy az idén ötször annyi nagyimobilt adtak el, mint az előző évben.

A teszt részleteit itt olvashatja:
www.origo.hu/techbazis/mobil/20111125-valsagkaracsony-fillerekert-vehet-mobilt-a-nagyinak.html

Forrás: origo.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART