2011.
július
15. 10:57

Változások jöhetnek nyugdíjmegtakarítás-fronton

Címkék:
Vízkeleti Sándor Minden pénztár a piacon marad, ugyanis jelentős növekedést és lehetőségeket látnak a megtakarítási piacban hosszabb távon - véli a Bamosz elnöke.

Van élet a magánnyugdíjpénztárak után is - nyilatkozta a Világgazdaságnak Vízkeleti Sándor, a Bamosz elnöke, aki szerint jelentős ugyan egyszeri korrekciót jelentett a kezelt vagyonban, hogy 2950 milliárd forint visszaáramlott a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba. Tavaly viszont kedvező évük volt a vagyonkezelőknek, a befektetési alapok vagyona 3700 milliárd forint fölé emelkedett, és ez folytatódhat, mivel érezhetően javul a lakosság megtakarítási hajlandósága.

A szakember szerint minden pénztár a piacon marad, ugyanis jelentős növekedést és lehetőségeket látnak a megtakarítási piacban hosszabb távon - költségcsökkentések és leépítések persze előfordulhatnak.

Vízkeleti szerint változtatni kellene a 0,2 százalékosra csökkentett vagyonkezelési díjon, ugyanis az túl alacsony a kezelt vagyonhoz képest. Úgy véli, a szabályozásában közelíteni kellene az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, nincs már oka annak, hogy ilyen markánsan megkülönböztessék a két rendszert.

Arra a kérdsére, hogy a különadót fizetik-e a vagyonkezelők az idén az átadott nyugdíjpénztári vagyon után is, azt felelte, hogy az illetékesek gondolkoznak rajta, hogyan lehetne változtatni a számítás alapján.

Ami az öngondoskodás erősítését célzó kormányzati törekvéseket illeti, folynak az egyeztetések arról, hogyan lehetne átalakítani és jobbá tenni a megtakarítási rendszer támogatását. A Bamosz szeretné egységesíteni a rendszert, hogy a támogatás ne egy-egy termékre vonatkozzon, hanem a hasonló konstrukciók hasonló kedvezményt kapjanak, és a támogatás mértéke a megtakarítási távhoz igazodjon. Vízkeleti úgy vélte, ésszerű lenne valahogy bevonni a támogatási körbe azokat is, akik kevés személyi jövedelemadót fizetnek, például a nagycsaládosokat. Jó volna továbbá, ha a támogatott termékeknél költségkontroll is lenne, hogy a támogatás valóban az ügyfelek zsebében landoljon.

Forrás: napi.hu

Vissza
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
2011.
május
08. 12:29

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet

Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet Mindenkinek saját jól felfogott érdeke az, hogy a lehetőségeihez mérten az öngondoskodás ösvényére lépjen. Zobor Zsuzsanna szerint a már nyugdíjas éveiket élőknek is érdemes ebben gondolkodniuk. Az egyre markánsabban kibontakozó demográfiai trendeknek kockázaterősítő hatásai vannak, amit a jövőről való gondolkodással lehet csillapítani. A magyarok pénzügyi kultúrája összefüggésben áll a lehetőségeikkel. A K&H Alapkezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART