2011.
október
28. 17:48

Változatlanok maradnak az özvegyi nyugdíjak

Címkék:
NEFMI A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szerint semmiféle olyan javaslatot nem tartalmaz a parlament által most tárgyalt indítvány az özvegyi nyugdíjakra vonatkozóan, amely korlátozást jelentene a jelenlegi jogosultsági feltételekhez képest.

A Nefmi ezt arra reagálva közölte, hogy Korózs Lajos MSZP-s politikus szerdán azt mondta, veszélybe kerültek az özvegyi nyugdíjak azzal, hogy a jövőben szociális ellátássá alakulhatnak, s így a kormány akár csökkentheti és meg is szüntetheti őket.
A szaktárca szerint az MSZP "feleslegesen kelt riadalmat", mivel a mostani előterjesztéssel a nyugdíjba vonulás feltételeit módosítják. Olyan rendszert dolgoznak ki, amelynek értelmében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet megállapítani és folyósítani. A tervezett változások az eddig megszerzett jogokra nem vonatkoznak, csak új jogosultságot nem lehet szerezni - olvasható a minisztérium közleményében.
Hangsúlyozták, hogy az özvegyi nyugdíjakat ezek a módosítások egyáltalán nem érintik, a jogosultsági feltételeit, folyósítási szabályait továbbra is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény tartalmazza, amelynek módosítása "fel sem merült".

Az előzmények

Korózs Lajos szerdán újságírók előtt azt mondta, a 2012. január 1-jén életbe lépő alaptörvény értelmében az özvegyi nyugdíjak szociális ellátássá alakíthatók, így csökkenthetők és megszüntethetők lesznek, a folyósítás feltételévé pedig a hozzátartozó szociális helyzete válik.
Kitért arra is, hogy a kormány megszüntetésükkor összemossa a különböző elvek alapján járó korhatár alatti nyugdíjakat, noha például a korengedményes és az előrehozott öregségi nyugdíj foglalkoztatáspolitikai kérdés: akár negyvenévnyi szolgálati idő után arra adnak lehetőséget, hogy aki egy-két évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elveszíti az állását, ellátást kapjon.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
október
27. 10:13

Elvehetik az "özvegyit"

Elvehetik az "özvegyit" Mivel támogatásként adja a jövőben a kormány az özvegyek nyugdíját és az árvák ellátását, ezeket visszamenőleg is elvehetik vagy csökkenthetik. Azt, hogy "csak" támogatás jár, a januártól életbe lépő új alkotmány tartalmazza, és módosítását egyelőre nem tervezi a kabinet. Hasonló bizonytalanság van a rokkantnyugdíjasok jövőjével kapcsolatban is. Nyilvánosságra hozta a kabinet, hogy mennyit spórolna rajtuk, de azt nem, hogy milyen ellátási kategóriák maradnak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART