2012.
március
31. 11:56

Változnak a gyógyszerárak

Címkék:
gyógyszer Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért pedig többet kell fizetni vasárnaptól. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteki közleménye szerint április elsejétől ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal.

Mint kifejtették: "a kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében" második alkalommal hirdetett vaklicitet az OEP. A gyógyszergyártók ilyenkor úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket. Így az adott hatóanyagot tartalmazó készítményhez olcsóbban jutnak hozzá a betegek. Az OEP célja, hogy a verseny fokozásával a betegek számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetők a gyógyszerek.

Az OEP közleménye szerint a gyógyszerek között vannak: gyulladásgátlók, a központi idegrendszerre ható készítmények, szívre ható szerek, vérnyomáscsökkentős, vizelethajtók és allergiás megbetegedések kezelésére szolgáló készítmények.

Az OEP hangsúlyozta: "nagyon fontos, hogy a lakosság orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva tekintse át jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy április elsejétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedje. Ennek kiválasztásához segítséget nyújt az OEP honlapján elérhető gyógyszerkereső is".
 

Forrás: MTI

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART