2011.
június
20. 11:51

Vámosi-Nagy: a fenyegetettség érzése javíthatja a morált

Címkék:
Vámosi-Nagy Szabolcs Több szakértő szerint is jó irányba mutat a tb- és szociális juttatásokkal való visszaélések büntetésének szigorítása. Fontos ugyanakkor, hogy a táppénzzel, rokkantsági nyugdíjjal történő csalás esetén csak a jogosultságot megállapítót fenyegeti börtön.

Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet egy jogszabálymódosítás - írja a napi.hu.

Nem mutat rossz irányba a változás - értékelte a Navracsics Tibor által benyújtott btk-módosítást a lapnak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője. A szakember szerint eddig egyébként is túl liberalizált volt a magyar jogi környezet, a kedden bejelentett és megszavazott módodístásokkal pedig a korábbihoz képest lényegében kiegyenlítettebbé válik a mérleg a jogok és a kötelezettségek között. A fenyegetettség érzetének növelése miatt a változtatásoknak akár moráljavító hatása is lehet egy olyan környezetben, ahol a társadalom általában elnéző az állami pénzek szándékos megcsapolásával szemben. Az elmúlt évek tömeges vagyonosodási vizsgálatai kapcsán is érezhető volt javulás az adózási morálban, megjelent ugyanis a köztudatban, hogy ezzel számolni kell, és a tapasztalatok szerint a vagyonosabbak között visszább is szorult a jövedelemeltitkolás - jegyezte meg a szakember.

A lap emlékeztet az Adózóna szakértője, Kenyeres Sándot írására, is, melyben az okleves adószakértő többek között arra hívja fel a figyelmet: törvényjavaslat büntetni rendeli a vezető tisztségviselőket, felügyeletet ellátókat (felügyelő bizottság, belső ellenőr), ha ellenőrzési kötelezettségük elmulasztása lehetővé tette, hogy a gazdálkodó szervezet tagja vagy dolgozója költségvetési csalást kövessen el a gazdálkodó érdekében. Ez a paragrafus sok vitára adhat okot - véli Kenyeres. Nem vonatkozik ugyanis azokra, akik nem tagjai vagy dolgozói a gazdálkodónak (például mert csak részvényes, esetleg kívülálló választott felügyelő bizottsági tag, kiszervezett belső ellenőr, könyvvizsgáló).

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART