2011.
november
02. 08:18

Van-e értelme az influenza elleni oltásnak?

Címkék:
orvos Nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat - állítja egy holland szakfolyóirat. Tegyük hozzá: talán mégsem véletlen, hogy a szakemberek túlnyomó többsége kifejezetten javasolja a védőoltást!

A holland orvosok és gyógyszerészek közös szaklapja, a Geneesmiddelenbulletin októberi számában közölt cikk szemügyre vette a vakcinák hatásáról a közelmúltban megjelent tanulmányokat, és arra a következtetésre jut, hogy a kutatások módszertana nem állja meg a helyét.

"Kevés megbízható bizonyíték van az influenza elleni vakcinákról, a kétes kutatásokra és a következtetések nagymértékű manipulációjára azonban annál inkább" - írja a szerző, Dick Bijl, aki egyben a lap főszerkesztője is.

Az influenza elleni oltás egészséges felnőttek esetében alig csökkenti a tüneteket, és nem mutatható ki, hogy fékezné a szövődményeket, mint például, a tüdőgyulladást vagy csökkentené a vírus terjedését.

A rendelkezésre álló kutatás nem nyilatkozik a 65 évesnél idősebbek esetében sem arról, hogy hatásos lenne az influenza megelőzésében, sem arról, hogy csökkentené a kórházi kezelések gyakoriságát, a szövődmények előfordulását vagy az elhalálozások számát.

Arra sincs meggyőző bizonyíték, hogy az egészségügyben dolgozók beoltása mérsékelné a páciensek, gondozottak megbetegedésének esélyét.

A krónikus betegségekben szenvedőknél (szívelégtelenség, asztma, cisztás fibriózis, HIV, gyermekrák) sincs bizonyíték arra, hogy volna értelme a vakcinának. Egyedül a krónikus obstruktív légúti megbetegedés (COPD) esetében tapasztalták az oltást követően a tünetek jelentős csökkenését - írja a szerző.

Hollandiában a több mint 17 milliós lakosság közül évente öt millióan kapnak értesítést, hogy vegyenek részt az országos oltásprogramban; az elmúlt két évben 70 százalékuk eleget is tett a felszólításnak, amely 57 millió euróba (17 milliárd forint) kerül a kincstárnak.

Forrás: InfoRádió

Vissza
2011.
október
25. 22:53

Jön az influenza szezonja, de van védőoltás

Jön az influenza szezonja, de van védőoltás Az országos tiszti főorvos mindenkinek azt ajánlja, adassa be az influenza elleni védőoltást; Paller Judit azt is mondta, hogy az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetetteknek különösen fontos az oltás. A krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre, azokat csütörtökig várhatóan minden területi népegészségügyi intézet megkapja.
Tovább
2011.
október
30. 09:31

Kézfogással is terjed a járvány

Kézfogással is terjed a járvány Hiába régi szokás a kézfogás, a szakértők szerint még az üzleti életben is tartózkodnunk kellene tőle, mert rengeteg fertőzés, mint például az influenza is, átadható vele. Az influenza kórokozói akár 24 óráig életben maradnak a megérintett felületeken.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART