2011.
április
17. 10:09

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető

Címkék:
Varga Mihály Varga Mihály szerint mind a Széll Kálmán-tervet, mind pedig a konvergenciaprogram első anyagát és első intézkedéseit egyaránt kedvezően fogadta a piac, ami reményt nyújthat arra, hogy a Magyarország az elmúlt nyolc év extrém magas kockázati besorolásából kedvezőbb pozícióba kerüljön, és a beruházók bizalma újra megerősödjön hazánk iránt.

Már teljes terjedelmében olvasható a magyar konvergenciaprogram, amelyet a kormány pénteken elküldött Brüsszelnek. Ez olyan makrogazdasági prognózis, amely a következő évek legfontosabb gazdasági adatait tartalmazza. Így a növekedésre, az inflációra, az államháztartás hiányának csökkentésére és a költségvetés hiányának, a deficitnek a lefutására ad előrejelzést - mondta Varga Mihály a Magyar Rádió G7 című gazdasági magazinjában.

Varga Mihály szerint mind a Széll Kálmán-tervet, mind pedig a konvergenciaprogram első anyagát és első intézkedéseit egyaránt kedvezően fogadta a piac, ami reményt nyújthat arra, hogy a Magyarország az elmúlt nyolc év extrém magas kockázati besorolásából kedvezőbb pozícióba kerüljön, és a beruházók bizalma újra megerősödjön hazánk iránt. Az államtitkár kijelentette: a kormány elszánt a Széll Kálmán-terv végrehajtására, és ahhoz partnereket keres. Azt szeretnék megértetni a szereplőkkel, hogy a terv végén mindenki jobban jár. Úgy fogalmazott: a terv következtében, az optimistább várakozások szerint 2014–2015-re a foglalkoztatásban, a költségvetés állapotában, a nyugdíjrendszer stabilitásában a pozitív előjelek lesznek majd a dominánsak. Az átalakításnak több eleme van, az arányos adórendszer kialakítása 2013 január 1-jére valósul meg, a különadóknál 2012 lesz az utolsó év, 2013-ra pedig már extraadók nélkül kell teljesítenie a gazdaságnak – mondta.

Több program is bevonható a munkahelyteremtésbe

Az állami foglalkoztatási szolgálat adatai szerint 650 ezer munkanélküli van hazánkban, ehhez hozzá kell számolni mintegy 100-150 ezer embert, akik vagy kívül esnek a regisztráción, vagy rokkantként tartják őket nyilván, ám tudnának dolgozni. Varga Mihály szerint az előző kormány elhibázott lépése volt, hogy az Út a munkához közmunkaprogram megvalósítását az önkormányzatokra bízta. Véleménye szerint ugyanis egy ekkora tömegeket érintő problémát állami szinten kell kezelni. Az államtitkár úgy vélte: az ügy gazdája a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium kell, hogy legyen. A közmunkaprogramba be kell vonni az olyan állami szintű munkahelyteremtő lehetőségeket, mint a Vásárhelyi-terv, a tározók építése, a gátak megerősítése és az árvízvédelem. De az önkormányzatok és a magáncégek foglalkoztatási lehetőségeit sem szabad figyelmen kívül hagyni – tette hozzá.

Fél év türelmi idő az egykulcsos adónak

Az egykulcsos adó miatt néhány kereseti kategóriában csökkentek a jövedelmek, és a kisebb adókulcs miatt a költségvetésbe is kevesebb folyt be. Varga Mihály szerint fél év mindenképpen kell ahhoz, hogy az adócsökkentés hatásai megmutatkozhassanak a keresletnövekedésben és a munkahelyteremtésben, valamint a költségvetési bevételek növekedésében is. A féléves türelmi idő felénél járunk, ám az irány jó – fogalmazott. Ha egyenesbe kerülnek a háztartások és a vállalatok költségvetései, akkor egy idő után a kereslet és beruházások is növekedni fognak – tette hozzá.

A kormány dönt az egyéni nyugdíjszámláról

Az államtitkár elmondta: a nyár folyamán a kormány döntést hoz az egyéni nyugdíjszámláról is. 2012-től ráállnak az egyéni számlás rendszerre, amelyben az állami nyugdíjrendszerben részt vevők követni tudják befizetéseiket, és viszonylag biztosan ki is tudják számolni, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk. Varga Mihály szerint a magánnyugdíjpénztáraknál oly vonzó elemeket, az örökölhetőséget, a pontos egyéni számlás követhetőséget kell az állami nyugdíjrendszerbe is beépíteni, mert ezek voltak igazán vonzók az emberek számára a magánnyugdíjpénztárakban.

Forrás: VG

Vissza
2011.
április
17. 08:44

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása

Cséfalvay: első a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer átalakítása Magyarországi érdekeltségű német vállalatok, bankok, továbbá magas rangú politikusok, parlamenti képviselők, valamint Magyarországgal foglalkozó német újságírók - szám szerint összesen mintegy százan - vettek részt azon a magyar uniós elnökséghez időzített pódiumbeszélgetésen, amelyet a Commerzbank a hét végén Berlinben szervezett. Magyar részről az eszmecserén Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára és Palócz Éva, a Kopint-Tárki Intézet vezérigazgatója volt jelen.
Tovább
2011.
április
15. 18:21

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak A kormány délután 3 órakor tette közzé a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramot. A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART