2012.
szeptember
20. 10:19

Varga Mihály az IMF pozitív válaszában bízik

Varga Mihály Szó sem lehet nyugdíjcsökkentésről! Varga Mihály bízik benne, hogy pozitív válasz érkezik a magyar kormány IMF-nek szerdán elküldött levelére, és a tárgyalások megállapodásoz vezetnek, de ehhez a valutaalapnak is engedni kell néhány kérdésben. A miniszter szerint van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedések elegendőek a 2013-as költségvetésben tervezett hiánycél eléréséhez.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön elmondta: az Európai Uniónak és a valutaalapnak küldött magyar levél fontos gazdaságpolitikai részleteket tartalmaz. Megjegyezte, hogy a tárgyalópartnerek a gazdaságpolitikai folyamatokat eltérően ítélik meg.

Kifejtette: a valutaalap a magyar kormánynál pesszimistább forgatókönyvvel tervez, idén és jövőre is lassúbb gazdasági növekedéssel számol, és a nemzetközi szervezet szerint a 2013-as magyar költségvetésben még kellenek intézkedések a 3 százalék alatti államháztartási hiányhoz.

A magyar gazdaságpolitikai elképzelés eltér ettől - mondta Varga Mihály. Rámutatott, bár az utóbbi időben Magyarországon befagyott a fogyasztás, a megtakarítások ugyanakkor növekedtek, és ennek köszönhetően előbb-utóbb a fogyasztás is beindulhat, ami a gazdasági növekedéshez szükséges.

Varga Mihály elmondta azt is: van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedésekkel elérhető legyen a 2013-as hiánycél.

A magyar kormány nem kíván olyan megállapodást kötni, mint 2008-ban kötött az akkori kabinet. Szó sem lehet arról, hogy a nyugdíjak, a közszférában a jövedelmek csökkenjenek, vagy ingatlanadó bevezetése felmerüljön - fejtette ki Varga Mihály.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
szeptember
07. 04:46

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót

Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését és a vagyonadót Az IMF júliusi, a kormány által titkosan kezelt levelében nem kérte a nyugdíjak csökkentését, vagy a vagyonadó bevezetését. A levélben kevés elvárás szerepel, az szja-átalakításra és a szociális kiadások áttekintésével kapcsolatban sincs szó konkrétumokról - írta az Index, a birtokába jutott levélre hivatkozva csütörtökön.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART