2012.
január
15. 11:17

Várhatóan lakatlan területre esik le az űrszonda

Címkék:
Phobos-Grunt űrszonda A korábban jelzettnél lassabban érkezik az orosz Phobos-Grunt űrszonda, várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet, a becsapódás helye azonban továbbra is ismeretlen - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Petróczi Tímea elmondta, hogy az Oroszországtól kapott tájékoztatás szerint egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy vasárnap éjfél előtt földet ér az űrszonda. Hozzátette, hogy 10 órákor összeül a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs.

Orosz források többször is változtattak a becsapódás lehetséges helyszínén, a legutóbbi - nem hivatalos közlés szerint - Kínában, a Góbi sivatag körzetében várható a becsapódás, magyar idő szerint 19 óra 40 perckor.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtómű-indítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonnás szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART