2010.
december
14. 06:02

Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött "nyugdíjalkut"

Olli Rehn A jelek szerint lengyel részről túlzóan állították, hogy átütő sikert értek el a tőkefedezeti nyugdíjrendszer költségeinek beszámításáról szóló vitában. Az Európai Bizottság ugyanis kitart eredeti álláspontja mellett és csak annyi engedményt kész tenni, hogy rugalmasabban fog hozzáállni a kérdéshez. Ezt támasztja alá a Bizottság elnökének a lengyel kormányfőhöz írt és a BruxInfo birtokába került levele is.

Nem igazolta vissza Varsó kincstári optimizmusát Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője, amikor hétfőn a Bizottság és a lengyel kormány állítólagos alkujáról faggatták brüsszeli tudósítók a nyugdíjreform költségeinek elszámolása ügyében. Varsói kormányzati illetékesek azt követően fújták meg a győzelmi fanfárokat, hogy pénteken a témáról telefonon egyeztetett José Manuel Barroso bizottsági elnök és Donald Tusk, lengyel kormányfő. Ezt követően futótűzként terjedt el, hogy a tagállamok közül a nyugdíjügyben utolsóként magát megmakacsoló Varsó valamennyi követelése teljesülni fog, ideértve azt is, hogy Brüsszel maradéktalanul és állandó jelleggel figyelembe veszi majd a jövőben az államháztartási hiány és az államadósság elbírálásánál a második pilléres nyugdíjreform hatásait.

Amadeu Altafaj, Olli Rehn szóvivője azonban hétfőn azt közölte Brüsszelben, hogy lényegében nem történt elmozdulás a Bizottság eddigi álláspontjában, csupán annyi változott, hogy a testület nagyobb rugalmasságot mutat majd a nyugdíjreform költségeinek figyelembe vétele során. A szóvivő azt is cáfolta, hogy Brüsszel kész lenne állandó jelleggel beszámítani ezeket a költségeket, feladva azt az álláspontját, amely csak átmeneti időre vette volna figyelembe a hatásokat. A vita akörül bonyolódik, hogy a Bizottság miként vegye figyelembe a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket, amikor a jövőben arról dönt, hogy a túlzott mértékű hiány és az államadósság miatt deficiteljárást indítson egy-egy tagállam ellen. A Bizottság ugyan szeptember 29-én javasolta, hogy átmeneti időre, maximum 5 évig, évről-évre csökkenő mértékben kész lesz beszámítani a költségeket, ám ez nem elégítette ki annak a kilenc országnak a többségét, amelyek nyár elején külön levélben fordultak az ügyben az Európai Bizottsághoz.

Altafaj hétfőn megismételte, hogy amennyiben egy ország államháztartási hiánya valamivel a GDP-arányosan 3 százalékos referenciaérték felett lesz, de ahhoz közel, akkor Brüsszel figyelembe fogja venni, hogy a túllépésben mekkora szerepet játszik a nyugdíjreform, ennek azonban előfeltétele, hogy az államadósság nem haladhatja meg a GDP-arányosan 60 százalékos szintet. A szóvivő ugyanakkor cáfolta, hogy a Bizottság bármilyen precíz számban is megállapodott volna Varsóval (a Reuters korábban 4,5 százalékról írt). Nevük elhallgatását kérő források szerint a Bizottság felfogása szerint 3,5 és 4 százalék közötti hiány még beleférne ebbe a kritériumba. „Helytelen és kontraproduktív lenne bármilyen számot rögzíteni, hiszen ez teljesen ellentmondana a rugalmasság követelményének” – mutatott rá a szóvivő, aki hozzátette, hogy „lényegében semmi új nincs ebben”.

Hogy Varsó eltúlozhatta a telefonos megállapodást, azt José Manuel Barroso lengyel kormányfőnek és 26 másik tagállam vezetőjének írt levele is megerősíteni látszik, amely a BruxInfo birtokába került. Ebben szóról szóra a következő olvasható:

„A pénzügyminiszteri tanács december 7-i vitája a rendszerszintű nyugdíjreformok stabilitási és növekedési paktum keretében történő kezeléséről azokra az elvekre fókuszált, amelyek megszabják a második pilléres nyugdíjreform bevezetésének és működésének a hiányra és az adósságra gyakorolt hatásait a Szerződés és a paktum teremtette keretek között.

A nyugdíjalapok statisztikai kezelését az európai számviteli rendszert létrehozó tanácsi rendelet rögzíti. Az ebben a rendeletben felállított szabályokat valamennyi tagállamra alkalmazni kell. A rendszerszintű nyugdíjreformoknak a stabilitási és növekedési paktum keretében történő speciális kezelése továbbra is tiszteletben kell, hogy tartsa a Szerződés 12-es számú jegyzőkönyvében lefektetett definíciókat az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozóan.

Ugyanakkor a nemzeti nyugdíjrendszerek közötti eltérésekre való tekintettel és a különböző reformok által meghonosított különféle nyugdíjrendszerek különleges jellemzőit és a közpénzügyekre gyakorolt potenciálisan jelentős hatásukat figyelembe véve, minden egyes nyugdíjrendszert gondosan meg kell vizsgálni, amikor a deficiteljárással összefüggésben értékelés készül, az adósságkritériumnak való megfelelést is beleértve. A kritériumok, amelyek alapján ezeket az értékeléseket majd elkészítik, többek között magukba foglalják majd a nyugdíjrendszerek szerkezetét, tekintettel a (nyugdíj)vagyon tulajdonosi szerkezetére és a jövőbeni nyugdíjkifizetéseket övező kockázatokra, valamint az államháztartás stabilitására gyakorolt hatásra.

Ahogy azt megvitattuk, a fenti elvek a stabilitási és növekedési paktum végrehajtására vonatkozó magatartási kódex felülvizsgált változatában kapnak majd helyet”.

Varsó becslései szerint egyébként a magánnyugdíj-pillér évente 1,6 százalékos kiesést jelent a költségvetésnek (vagyis ekkora a hatása a deficitre) és GDP-arányosan 13-16 százalékot az államadósság szintjére. Lengyelország ugyanakkor nem kérte a magánnyugdíj-pénztári befizetések teljes elszámolását, hanem csak annak a 60 százalékának a figyelembe vételét, ami államkötvényekbe van befektetve (és ezzel közvetve az államadósságot növeli). A lengyel kormány számára a dolog azért is bír rendkívüli jelentőséggel, mert az alkotmány előírja, hogy az államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát. Varsó egyelőre ezen a határon belül van, de attól tart, hogy már nem sokáig.

Forrás: BruxInfo

Vissza
2010.
november
29. 09:29

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról

"Egyre több a riasztó hír" Magyarországról A magyar kormány államosítani akarja a magánnyugdíjpénztárak 11 milliárd euróját - ezzel a címmel számolt be a nyugdíjrendszer átalakításról hétvégi számában a Le Monde című francia napilap.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
július
27. 14:54

Az ország, ahol sok a nyugdíjas

Az ország, ahol sok a nyugdíjas Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tokiói kormányjelentésből. A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég.
Tovább
2010.
október
07. 16:46

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt Visszaküldi a parlamentnek a romániai nyugdíjtörvényt Traian Basescu román államfő, aki csütörtökön maga jelentette be, hogy méltánytalannak tartja a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
szeptember
28. 20:22

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában

Befagyasztják a nyugdíjakat  Szlovéniában Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából. Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt
Tovább
2010.
október
27. 20:58

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját A francia parlament véglegesen elfogadta az országban hetek óta sztrájkokat és utcai tiltakozásokat kiváltó nyugdíjreformot. A törvény végleges szövegét a szenátus már kedden jóváhagyta, a nemzetgyűlés pedig 336 igen szavazattal 233 nem ellenében szerdán fogadta el. Az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény kihirdetésével.
Tovább
2010.
december
12. 10:06

Emelik a nyugdíjkorhatárt Bulgáriában

Emelik a nyugdíjkorhatárt Bulgáriában A bolgár parlament szombaton elfogadta azt a reformtörvényt, amellyel megakadályoznák az erősen eladósodott állami nyugdíjrendszer működésképtelenné válását. Ezt részben a nyugdíjkorhatár és a szolgálati idő megemelésével kívánják elérni.
Tovább
2010.
november
12. 16:30

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban

Emelnék a nyugdíjkorhatárt az USA-ban Az Egyesült Államokban 69 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, ez a lépés része azon négyezer milliárd dolláros megszorító csomagnak, amelyben tíz százalékos leépítés is szerepel, adja hírül a Wall Street Journal cikke alapján az Origo.
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2010.
november
17. 22:25

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt

Hét évvel csökken a nyugdíjkorhatár , de nem itt Bolívia kormánya bejelentette: megegyezett a nyugdíjrendszer államosításáról és arról, hogy 58 évre csökkenti a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
december
10. 23:45

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra?

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra? A cseh kormányzat azt tervezi, hogy a Cseh Energetikai Művek (CEZ) jövő évi nyereségéből finanszíroznák a tervbe vett nyugdíjreformot. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a jelenleg 10, illetve 20 százalékos forgalmi adót egy 19 százalékos egységes forgalmi adósávba sorolják. A korábbi elképzelések szerint ebből a nyereségből kellett volna pénzelni a nyugdíjreformot.
Tovább
2010.
október
10. 12:00

Korán megfáradnak a lengyelek

Korán megfáradnak a lengyelek Lengyelországban az ötven év felettiek egyre nagyobb hányada választja a korai nyugdíjazást – derül ki a magánszféra munkaadói szövetségének felméréséből.
Tovább
2010.
március
17. 14:05

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő

Már több a nyugdíjas az EU-ban, mint a pályakezdő Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll az Allianz biztosító elemzésében. Az Allianz adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót.
Tovább
2010.
június
15. 19:47

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában Elutasította a román parlament kedden a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ami azt jelenti, hogy a közalkalmazotti fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentő törvénytervezetek automatikusan érvénybe lépnek.
Tovább
2010.
december
09. 23:48

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat

Moszkva kitelepítené a nyugdíjasokat Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester telepeket hozna létre az ország több pontján, ahova kitelepítené a fővárosi nyugdíjasokat. Szavai szerint Oroszország középső része mellett szó lehet Szibériáról, vagy a távol-keleti körzetekről is.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2010.
december
11. 08:38

Nyugdíjelvonás Romániában

Nyugdíjelvonás Romániában Rossz híreket hozott ez a hét a nyugdíjasoknak Romániában: a járandóságukat újabb évre befagyasztották, és egészségbiztosítási járulékot vetettek ki minden átlagosnál magasabb nyugdíjra. Az öt és fél százalékos elvonás miatt jövőre legalább háromezer forintnak megfelelő összegtől esnek el azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága meghaladja az 50 ezer forintra tehető átlagot.
Tovább
2010.
december
01. 20:49

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében Jottányit sem közeledett egymáshoz a magyar kormány és az EU gazdasági és pénzügyi biztosának álláspontja a magán-nyugdíjpénztárak megszüntetésének ügyében Olli Rehn és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi brüsszeli találkozóján.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
2010.
június
14. 09:38

Tízezres demonstráció Rómában

Tízezres demonstráció Rómában Tízezrek tüntettek Rómában is a Berlusconi-kormány megszorító intézkedései ellen. A szakszervezetek aránytalannak tartják a csomagot, melynek jelentős része a közszférát, a szegényebb rétegeket, illetve a nyugdíjasokat és a diákokat sújtja.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART