2011.
augusztus
23. 12:28

Varsó is államosítaná a nyugdíjakat?

lengyel zászló A magánnyugdíj-pénztárak megszüntetését és pénzüknek a költségvetésbe olvasztását javasolja Jolanta Fedak lengyel munkaügyi miniszter – írja a Napi.hu.

Jobb helye lenne a költségvetésben a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának, amelyek csak eltőzsdézik az emberek pénzét - nyilatkozta Jolanta Fedak lengyel munkaügyi és társadalompolitikai miniszter, aki már több mint egy éve harcol az OFE, a nyílt nyugdíjalapok, vagyis a nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetéséért.

Most, hogy a tőzsde mélyrepülése súlyos károkat okozott a magánnyugdíj-pénztáraknak, elérkezettnek látta az időt, hogy újabb támadást indítson.

Az OFE-kben több mint 235 milliárd zloty (15,3 ezer milliárd forint) gyűlt össze, ebből - a törvényes előírásoknak megfelelően - 83 milliárdot a tőzsdén fektettek be. Az év eleje óta az alapok 3-4 százalékot vesztettek értékükből, a szakértők szerint azonban a nyugdíjpénztáraknál hosszú távon kell tervezni, vagyis semmiképp sem lehet katasztrófáról beszélni.

Ennek ellenére a parasztpárti (PSL) politikus Dziennik Gazeta Polskának adott interjújában kifejtette: a magánnyugdíj-pénztári pénzeket a gazdaság fejlesztésére, például az infrastruktúrára kellene fordítani, ahelyett, hogy a tőzsdén tennék kockára azokat. Mint mondta, ha ezt a több mint 200 milliárd zlotyt spekuláció helyett az ország fejlesztésébe fektetnék, a jövőbeli nyugdíjak nemcsak nagyobb biztonságban volnának, hanem magasabbak is lennének.

A vezető lengyel gazdasági napilap, a Gazeta Prawna szerint Fedak javaslatára oda kell figyelni, hiszen a nagyobbik kormánypárt, a Polgári Platform (PO) már előző javaslatától is elzárkózott, majd mégis végrehajtotta a magánnyugdíj-pénztári befizetések jelentős részének átirányítását az állami rendszerbe. Ez a májusban indított változás két év alatt 18 milliárd plusz bevételt jelent, ami jelentősen hozzájárul a költségvetés hiányának csökkentéséhez. A következő lépés a magánnyugdíj-pénztárak teljes államosítása lehet.

Forrás: Index.hu

Vissza
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2011.
március
25. 22:17

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket Elfogadta a lengyel alsóház (Diéta) azt a nyugdíjreformot, amely a magán-nyugdíjpénztári befizetések egy részét az államkasszába irányítja. A kormány az intézkedéstől az államadósság csökkenését várja.
Tovább
2010.
december
31. 18:00

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét Lengyelország is azt tervezi, hogy csökkenti az állami nyugdíjkasszából történő átutalások mértékét a magán- nyugdíjpénztáraknak – jelentette be tegnap Donald Tusk, lengyel miniszterelnök.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART