2011.
február
06. 15:57

Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni

Tovább csökkent a lakosság megtakarítási képessége - derül ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményeiből. A felmérés szerint száz emberből mindössze 17-nek van megtakarítása, ezért is érinthették a gazdasági válság következményei rendkívül érzékenyen a háztartások többségét. A nyugdíjas évekre a legtöbben tartós lekötött bankbetéttel készülnének.

A Raiffeisen-Gfk megtakarítási index 2011. januári értéke kismértékű csökkenést mutat az előző negyedév adatához képest. Ennek fő oka a lakosság megtakarítási képességének csökkenése.

A megtakarítások szerkezetét vizsgáló index értéke az előző időszakhoz képest alig változott, továbbra is a bankbetét a domináns megtakarítási forma, de a kockázatosabb értékpapírok aránya emelkedett. Nagyon kicsi azok aránya, akik csak készpénzben, vagy kizárólag nem banki termékekben gondolkodnak. A megtakarítási attitűd értéke kismértékben csökkent, a gazdasági körülmények 2010 IV. negyedévében sem kedveztek a korábbiaknál jobban a megtakarítások képzésének. A jövőbeli megtakarítási képességet mérő index ugyanakkor a lakosság pozitív várakozásait vetíti előre, a válaszadók 25%-a bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog - viszont kevés háztartás számít érdemi változásra jövedelme növekedését illetően.

Az előző időszakhoz képest növekedett a választott megtakarítási formával teljes mértékben elégedettek aránya, bár összességében nincs változás (a legalább némileg elégedettek aránya 95%). A kizárólag bankbetéttel vagy alacsonyabb prioritású eszközzel rendelkezők közel fele tökéletesen elégedett tartalékai kezelésével.

A megtakarítással rendelkezők közül a legtöbben váratlan kiadásokra, a gyermekek jövőjére, illetve nyugdíjas éveikre tesznek félre - utóbbiak számaránya 2010 utolsó negyedévében növekedett. A lakásvásárlást, lakásfelújítást, utazást, autó vagy műszaki cikk vásárlását, mint megtakarítási célt jóval kevesebben említették. Korcsoportjukon belül a legnagyobb arányban az 50 év felettiek, az iskolai végzettség szerint pedig a felsőfokú végzettségűek rendelkeznek tartalékokkal.

Nyugdíjas éveikre a megtakarítással rendelkezők közel fele tartósan lekötött bankbetéttel készül, de viszonylag sokan (a válaszadók 24%-a) szeretné időskori megélhetését önkéntes nyugdíjpénztárral, vagy ingatlanbefektetéssel bebiztosítani - a megkérdezettek közel 15%-a azonban nem tudta eldönteni, milyen befektetési forma lenne a legmegfelelőbb ebben a kérdésben.

Az egykulcsossá alakított személyi jövedelemadó és a családi adókedvezmények új rendszerének bevezetése lehetőséget teremt sokak számára arra, hogy növeljék megtakarításaikat, miközben a nyugdíjrendszer átalakítása az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet. A hagyományos bankbetétben történő megtakarítások mellett, egyre nagyobb érdeklődésre lehet számítani a hosszabb távú megtakarítási formák iránt (ilyen például a Tartós Befektetési Számla). Összességében a közelmúlt változásai a pénzügyi tudatosság fejlődését vetítik előre - kommentálta az eredményeket Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2010.
október
26. 07:15

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények

Ki fizeti a nyugdíjakat 2012-től? Titkok, tervek, remények Leáldozni látszik a magán-nyugdíjpénztárak ideje Magyarországon. A kormány minden jel szerint részlegesen vagy teljes egészében államosítani fogja a nyugdíjrendszert. Vajon ki fogja fizetni a nyugdíjakat 2012-től? A változásokkal jól vagy rosszul járunk? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.
Tovább
2010.
szeptember
20. 06:10

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat? Majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek - viccelődünk gyakorta, ha nem tudunk időt szakítani valamire. Azt reméljük, ha egyszer végre nyugdíjba megyünk, megszűnik a pénz utáni rohangálás, az állam eltart majd minket. Nekünk csak élveznünk kell a gondtalan öregkort. Csakhogy erre egyre kevesebb az esély. Ha mi magunk nem gondoskodunk saját magunkról, aligha lesznek nyugodtak a nyugdíjas évek.
Tovább
2011.
február
03. 07:35

Miből fizetik ki a nyugdíjakat 2011-ben?

Miből fizetik ki a nyugdíjakat 2011-ben? A Pénzcentrum.hu megvizsgálta a Nyugdíjbiztosítási Alap 2011. évi költségvetését meghatározó legfontosabb tényezőket. A mérlegfőösszeg az idei évben a jogszabályban előírt makrogazdasági tényezők figyelembe vételével közel 3 085,4 milliárd forintra emelkedett. Megnéztük, hogy milyen bevételekkel és kiadásokkal számol a nyugdíjkassza, vagyis miből lesznek kifizetve a nyugdíjak 2011-ben.
Tovább
2011.
január
10. 16:27

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok?

Mit terveznek a nyugdíj után az idősek és a fiatalok? Friss kanadai felmérés szerint közel azonos nyugdíjtervekkel rendelkeznek a közvetlenül nyugdíj előtt álló baby boomer generáció tagjai és a ma harmincas, negyvenes éveikben járó fiatal felnőttek - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2010.
december
17. 09:05

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat Az időskori ellátások lefaragása nélkül nem kerülhet egyensúlyba a nyugdíjalap. Több százmilliárd forinttal kell csökkenteni az éves nyugdíjkiadásokat 2012-től ahhoz, hogy valóra válhassanak azok a célkitűzések, amelyek a szerdán elfogadott, a nyugdíjreformról szóló kormányhatározatban szerepelnek.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART