2012.
november
03. 11:28

Védjük otthonunkat a zord idő ellen

Címkék:
téli ház Bár az időjárás sokáig kegyes volt hozzánk, az elmúlt héten beköszöntött az ősz Magyarországra, s vélhetően a dermesztő téli hidegre sem kell már sokáig várnunk. Az esős időszak természetesen a különböző természeti károk elszaporodását is jelenti, melyek ellen nagyon nehéz védekezni, ám nem lehetetlen.

Néhány jótanács megfogadásáva elkerülhetjük vagy legalább enyhíthetjük az esetleges károkat - tanácsolják a Groupama Garancia Biztosító szakértői.

Így védekezzen a víz okozta károk ellen:

Árvíz ellen a legjobb védekezés, ha még az ingatlan építése, vagy vásárlása előtt tájékozódunk az építésügyi hatóságnál, a vízügyi hatóságnál (Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség), hogy ingatlanunk biztosan ne épüljön olyan területre, amely árvíz szempontjából veszélyeztetett.

Lejtős területre épített ingatlanok esetében a földcsuszamlásból eredő károk megelőzhetők vagy mérsékelhetők megfelelő statikai jellemzőkkel tervezett kerti támfalak építésével.

Ha a helyiség padozata talajszint alatt épült, a padozattól a lehetőségekhez mérten minél magasabban tároljuk az ingóságainkat a felhőszakadásból eredő elöntési károk megelőzése érdekében

Évente legalább egy alkalommal javasolt a tetőburkolatok áttekintése, amellyel megelőzhető, hogy az esetleges sérülés helyéből kiindulva a fedésben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva további károkat okozzon.

Viharos időjárás esetén a nyílászárókat mindig jól zárjuk be. A személyi sérülések magas kockázata miatt fontos, hogy a repedt ablaküvegeket minél előbb kicseréltessük.

Felkészülés a téli hónapokra:

Nyaralónkban vagy otthonunk azon részében, ahol nincs fűtés, a hideg beállta előtt vízteleníteni kell a csöveket az elfagyás megelőzése miatt. Ha esetleg a csövek mégis elfagynának, felmelegítésükre semmiképpen ne használjunk nyílt lángot vagy infra melegítőt, mivel ezektől szétrobbanhatnak. A melegítést forró vízzel, törölközőkkel vagy esetleg hajszárítóval érdemes végezni.

Már a tél kezdetén javasolt hófogókat szerelni a háztetőre, mivel a hó megrongálhatja az ereszcsatornát, a tetőről lecsúszó hó pedig balesetveszélyes, illetve kárt tehet a ház mellett parkoló autókban is.

Mindössze 20 cm-es hóréteg a tetőn kb. 2 tonna terhelést jelent. A legtöbb tető nem tud ennek tartósan ellenállni, ezért mielőbb érdemes letakarítani a havat a tetőről, mielőtt az meghajlana.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART