2012.
július
04. 11:09

Vége a Platinum nyugdíjpénztárnak

Címkék:
malacpersely A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete friss határozatában a Platinum magán-nyugdíjpénztárnál elrendelte a tevékenység lezárását, miután a végelszámolás a pénztárnál befejeződött.

A határozat indoklása szerint a pénztár az alapítási engedélyt 2010. június 24-én engedélyezte, a pénztár még abban az év októberében nyújtotta be a tevékenység megkezdésére vonatkozó engedélyét – írja a Portfolio.hu.

A jogszabályok előnytelen megváltozása miatt viszont 2011 januárjában a cég visszavonta a kérelmét. A Paltinum tulajdonosai 2011 februárjában tartott közgyűlés szerint a végelszámolásról döntöttek, amelynek végleges lezárására 2010 első negyedévében került sor. Ezt követően a PSZÁF-nál kezdeményezték az alapítási engedély visszavonását, amit most kapott meg a pénztár.

Mint ismert a Brokernet Csoport a saját vagyonkezelési tevékenység beindítása után azt tervezte, hogy saját pénztárat indít, azonban az időzítés rajtuk kívül álló ok miatt a legrosszabb időszakra esett. A kormány 2010 végén döntött úgy, hogy jelentős átalakítást indít el a nyugdíjpénztáraknál, a visszalépés megnyitása a szankciókkal oda vezetett, hogy 2011 elején a magánnyugdíjpénztárak tagjainak 97 százaléka visszalépett az állami pillérbe.

A működési feltételek is megváltoztak, hiszen a működésre és vagyonkezelésre levonható költségek jelentősen csökkentek, ami végső soron oda vezetett, hogy jelentős konszolidáció indult be a szektorban. Egy újonnan alapuló pénztár esetében nem nagyon lehetett más választási lehetőség, mint a végelszámolás.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART