2012.
október
11. 17:23

Véget ért a parlagfűszezon

Címkék:
allergia Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a hétről hétre csökkenő pollenterhelés eredményeként a 40. hétre már csak alacsony pollenkoncentráció volt jellemző az országban. A levegő parlagfű-pollentartalma heti átlagban országszerte már csak a maximum köbméterenkénti 9 pollenszem értéket érte el. Ennél az értéknél allergiás tünetek már nem jelentkeznek.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül: térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól.

A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötét bordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet az úgynevezett ambrózia szín jelöli.

Az ÁNTSZ közleményében azt írta: a következő hetek során a zöld jelzés országos kiterjedése is csökkenni fog, az ország lassan "kifehéredik", köszönhetően annak, hogy a parlagfű pollenje kimosódik, kiszűrődik a levegőből.

Mint kiemelték: az aktuális és a várható időjárást is figyelembe véve úgy vélik, már a figyelmeztető jelzés kiadása sem indokolt, így az OKI Aerobiológiai Monitorozási Osztálya a 2012-es parlagfű szezonra vonatkozólag az utolsó heti parlagfű jelentését adta ki.
Az általános jelentésben a napi parlagfű-pollenkoncentrációk értékei a továbbiakban is nyomon követhetőek - tették hozzá.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
április
12. 11:12

Az allergia tünetei és gyógyítása

Az allergia tünetei és gyógyítása Az allergia egy görög eredetű szó jelentése „más hatás” ami jól tükrözi, milyen betegségről van szó. Az allergia nem más, mint az immunrendszer védekező rendszerének a zavara. Sok ember életét megkeseríti az allergia, főleg tavasszal és nyáron, amikor sok gyomnövény és növény virágba borul, de számtalan más ok is kiválthatja a betegséget.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART