2012.
január
04. 00:31

Végső csapás a rokkantnyugdíjas vállalkozókra

Címkék:
Rokkant jelzés Elveszítették január 1-től a kiegészítő tevékenységhez kötődő adó- és járulékkedvezményeket a múlt évben még rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő vállalkozók is, mivel már nem számítanak saját jogú nyugdíjasnak - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A rehabilitációs járadék viszont saját jogú nyugellátásnak minősül, így az ebben a juttatásban részesülők - az ellátás végéig - továbbra is kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók lehetnek.

 A rokkantnyugdíjas vállalkozásokat sem kímélte a kormánypárti parlamenti többség a jogalkotáskor. Az ünnepek előtti törvényalkotási dömping keretében fogadta el az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt. Ez a jogszabály eltörölte a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezései közül azt, amely szerint korábban saját jogú nyugellátásban részesülőnek számítottak egyebek között a rokkantnyugdíjasok és a baleseti rokkantnyugdíjasok - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Honyek Péter, a NAV adószakmai szóvivője.

Ezt a passzust a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló jogszabálynak a hatályukat vesztő passzusok közé rejtették el a jogalkotók. A Pénzcentrum.hu az Opten Törvénytár adatbázisában jelenleg is fellelhető rendelkezések alapján korábban azt közölte, hogy a rokkantnyugdíjasok továbbra is saját jogú nyugdíjasnak számítanak. A jogszabályok alapos áttanulmányozása után azonban kiderült, hogy az érintettek elveszítették ezt a státuszukat, 2012. január 1-jétől nem minősül saját jogú nyugellátásnak a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj.

A rehabilitációs járadék viszont továbbra is saját jogú nyugellátásnak számít - közölte Honyek Péter. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény szerint 2012. január 1-jétõl rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka nem állapítható meg. A 2011. december 31-én rehabilitációs járadékban részesülő személynek azonban - felülvizsgálat elvégzése nélkül - az ellátás hatósági döntésben megállapított időtartamáig továbbfolyósítja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a rehabilitációs járadékot. A rehabilitációs járadék az erre vonatkozó törvény szerint a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb 3 évre állapítható meg.

A saját jogú nyugdíjas státusz elvesztése különösen érzékenyen érinti azokat a rokkantnyugdíjasokat, akik vállalkozói tevékenységből próbálják meg kiegészíteni a jövedelmüket. A társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Miután a rokkantnyugdíjasok a jövőben már nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, a főállású vállalkozásokra vonatkozó adó- és járulékszabályok alá tartoznak január 1-től, így nem vehetik igénybe a kiegészítő tevékenyéget folytató vállalkozásokra vonatkozó járulékkedvezményeket. Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, ez viszont azt jelenti, hogy drasztikusan emelkednek a terheik.

Forrás: Pénzcentrum

További információkat talál itt!

 

Vissza
2011.
május
21. 06:57

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra?

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra? A kormány tájékoztatása szerint 220 ezer különböző ellátásban részesülő ember számíthat felülvizsgálatra a második félévben. Ha munkaképesnek találják őket, akkor vissza kell térniük a munkaerőpiacra, mert a tervek szerint nem fognak segélyt vagy más juttatást kapni az államtól. Az 1954 után született, harmadik kategóriába sorolt rokkantnyugdíjasok mellett azok is vizsgálatra számíthatnak, akik jelenleg szociális vagy átmeneti járadékban részesülnek.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART