2011.
október
10. 14:56

Végtörlesztés - Módosulnak a szabályok

Rogán Antal A végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik, a végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható, és akkor is lehetséges a végtörlesztés, ha a deviza alapú hitel folyósítása több részletben történt - az Országgyűlés gazdasági bizottsága a szocialista képviselők tartózkodásával megszavazta az ezeket a szabályokat tartalmazó, Rogán Antal bizottsági elnök (Fidesz) által hétfőn benyújtott módosító javaslatot, így az még hétfőn általános vitára a plénum elé kerül.

A részletekben folyósított deviza hitel lényege az, hogy a lakásépítés ütemének megfelelően, többféle árfolyamon folyósította a bank a deviza alapú kölcsönt. A javaslat szerint ilyenkor a folyósításnál alkalmazott árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni, így ha volt 180 forint feletti svájci frank hitel is a folyósításban, ez még nem zárja ki a végtörlesztést - indokolta javaslatát Rogán Antal.
A javaslat deviza alapú kölcsönnek minősíti azt is, ahol a törlesztés devizában történt, de a végtörlesztést az adós forintban teljesíti.

A módosítások szükségességét Rogán Antal azzal indokolta, hogy a pénzügyi intézmények nem a jogalkotói szándéknak megfelelően értelmezték a végtörlesztés eredeti szabályait. Az új törvény további 50-80 ezer ember előtt nyitja meg a végtörlesztés lehetőségét.

Kovács Tibor (MSZP) kifogásolta, hogy a deviza alapú lízinggel lakást vásárlók még így sem jogosultak végtörlesztésre. Rogán Antal ezt egy alapvető jogi problémával indokolta: a lízingelt lakás a lízing cég tulajdonában van. Kérte a szocialista képviselőket, hogy ha tudnak erre jogi megoldást, akkor azt tegyék meg. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 3,5-4 ezer azok száma, akik deviza alapú lízinggel vásároltak lakást.

A bizottság tárgyalta még a kereskedelmi törvény módosításához beérkezett egyetlen módosító javaslatot, amelyet Szabó Rebeka (LMP) tett.
A helyi termelői piacokat úgy szabályozná az eredeti benyújtó, Font Sándor, hogy ilyennek minősül az a piac, amelyen a megyében, vagy - attól függetlenül - a piac 40 kilométeres körzetében előállított áru van jelen. Budapesti helyi termelői piacon valamennyi magyarországi mezőgazdasági termelő árulhatna.
Szabó Rebeka ezt a meghatározást törölné, mivel egy tavalyi FVM rendelet meghatározza a helyi termelői piac nyitására jogosultak körét. Így a mostani törvénymódosításban véleménye szerint elegendő lenne utalni a külön jogszabályban meghatározott feltételekre.
A gazdasági bizottság - 4 MSZP-s igen mellett - a javaslatot elvetette.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
május
30. 16:18

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.
Tovább
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
2011.
szeptember
24. 10:03

Végtörlesztés: veszélyes folyamatok indulhatnak el

Végtörlesztés: veszélyes folyamatok indulhatnak el A kedvező törlesztés miatt hozzányúlhatnak az emberek az életbiztosításukhoz és az önkéntes nyugdíjbiztosításukhoz is. Akar László a végtörlesztés lehetséges kimenetelei között említette a kvázi adásvételt is. Ilyen lehet a rokonok közti tranzakció.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART