2011.
szeptember
24. 10:03

Végtörlesztés: veszélyes folyamatok indulhatnak el

Címkék:
ház A kedvező törlesztés miatt hozzányúlhatnak az emberek az életbiztosításukhoz és az önkéntes nyugdíjbiztosításukhoz is. Akar László a végtörlesztés lehetséges kimenetelei között említette a kvázi adásvételt is. Ilyen lehet a rokonok közti tranzakció.

Elképzelhető, hogy valaki a lakás-takarékpénztári megtakarítást használja fel a deviza lakáshitelének végtörlesztésére, de aki új szerződés alapján akar azonnali forinthitelhez jutni, annak szigorú feltételeknek kell megfelelnie - mondta a Fundamenta Lakásvásár megnyitóját megelőző konferencián Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök vezérigazgatója.

A tipikus lakás-takarékpénztári tag a vásárláshoz szükséges összeg 40 százalékát takarítja meg és 60 százalékára vesz fel hitelt - idézte saját pénztára jellemzőjét Gergely Károly.

A Fundamenta-Lakáskassza tavaly 13,7 milliárd forint hitelt nyújtott, idén az első félévben 15,6 milliárdnál tartott, az év végéig a terv 35 milliárd forint, de lehet, hogy 45 milliárd lesz belőle - tette hozzá.

A végtörlesztési törvény parlamenti elfogadása után a pénztár telefonos ügyfélszolgálatán megduplázódott, 4 ezerre nőtt a napi érdeklődés - mondta.

Esnek a lakásárak, kevés az adásvétel

A lakásárak 20-23 százalékkal estek reálértéken az utóbbi 3 évben - mondta Harmati László, az FHB Bank Nyrt., üzleti-vezérigazgatója. Szerinte az idén 2 százalékos áresés várható reálértéken.

A lakáspiaci adásvételek száma - az új- és a használt lakásokat egybeszámítva - tavaly 83 ezer volt. Ezt tragikusnak nevezte Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke. A korábbi mélyponton, 1999-ben 121 ezer tranzakciót mértek, míg a csúcson, 2003-ban 270 ezer adásvételt regisztráltak.

Soós János, a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. vezérigazgatója úgy vélte, hogy az ingatlanfejlesztők a jelenlegi piaci helyzetben visszafogottabbak lehetnének. Számításai szerint az új lakások mai 435 ezer forintos négyzetméter árból engedhetnének, mivel a tisztes profitit tartalmazó fajlagos ár csak 320 ezer forint - szintén az ő számításai szerint.

A végtörlesztés veszélyes folyamatokat indíthat el

Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a végtörlesztés előre nem látható változásokat indíthat el a pénzügyi szférában.

Például a kedvező árfolyamú törlesztés miatt hozzányúlhatnak az emberek az életbiztosításukhoz, az önkéntes nyugdíjbiztosításukhoz, a kisebb cégek tulajdonosai pedig odább tolják a szállítóik kifizetését, hogy a nekik járó pénzből törlesszék a hitelüket.

Akar László a végtörlesztés lehetséges kimenetelei között említette a kvázi adásvételt is. Ilyen lehet a rokonok közti tranzakció, vagy az, amikor ingatlanügynök a vevő, de az eladó visszavásárlási opciót köt ki. Azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy egy munkaadó akár félévnyi munkabért is kifizet előre, hogy törleszteni tudja a deviza alapú hitelét az alkalmazottja.

A Lakásvásáron 120 cég van jelen, az értékesítők mellett bankok és biztosítók is. A most is felépített zöld szigeten az energiatakarékos építésre hoztak példát a kiállítók. Például a Bien Zenker a Plusz-Energia Házát mutatta be.

Ezt eddig aktív háznak hívták, de Európában az új megnevezés terjed, amelynek a tartalma változatlan: az épület több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt. A többlettel egy villanyautó évi 15 ezer kilométert tud gurulni.

Forrás: hirado.hu

Vissza
2011.
szeptember
20. 21:46

A jegybank ad devizát a végtörlesztőknek!

A jegybank ad devizát a végtörlesztőknek! A Monetáris Tanács úgy határozott, hogy a devizatartalékok terhére készek a bankok rendelkezésére bocsátani az előtörlesztéshez szükséges pénzmennyiséget - közölte Simor András, a jegybank elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. A hírre azonnal erősödött a forint. A gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozásokat csökkentette a jegybank, az inflációt magasabbra lövik, mint korábban. A Monetáris Tanács előtt kamatemelési javaslat is volt.
Tovább
2011.
szeptember
14. 20:00

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet Akár egymillió olyan család is élhet a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, akik eddig rendben fizették a részleteiket - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.
Tovább
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
2011.
szeptember
16. 11:31

Érdemes kombinálni a megtakarításainkat

Érdemes kombinálni a megtakarításainkat Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett számos olyan megtakarítási, befektetési forma létezik, amely alkalmas lehet a nyugdíjcélok elérésére. Az életbiztosítások erre jó megoldást jelenthetnek, ám érdemes ezekről is többet tudni, hogy megfelelő döntést hozhassunk.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART