2012.
április
13. 10:20

Veszélyben a rokkantak időskori ellátása

Címkék:
rokkantak Már a szaktárcának is kellemetlen, hogy még mindig nem kapott adatot az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól arról, hány rokkantnyugdíjas jelentkezett felülvizsgálatra. Az erőforrás minisztérium az érdeklődőknek keddre ígért tájékoztatást, de a nyugdíjbiztosítónak két hét alatt sem sikerült feldolgozni az adatokat. A jelentkezéseket legkésőbb március 31-ig kellett postára adni.

A Népszava a nyugdíjbiztosítótól azt a választ kapta, hogy az összesített számok még valóban hiányoznak, és nem is tudják, mikorra lesznek meg a végleges adatok. A jelenlegi feldolgozás alapján 186 ezer 385-en jelentkeztek felvizsgálatra a 196 ezer, korábban III. csoportos, 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjas közül. Az új rendszerben az egészségkárosodottak nem nyugdíjat, hanem rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak.

Azok, akik 2011. december 31-ig betöltötték az 57. életévüket, ugyanazt az összeget kapják, mint korábban, csak nem rokkantsági nyugdíjként, hanem ellátásként. A fiatalabb, III-as kategóriába tartozóknak kell orvoshoz menniük. Akit rehabilitálhatónak találnak, betegségük alapján havi 28 ezer 720, vagy havi 57 ezer 440 forintot kaphatnak.

Az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas státusz elvesztése (ez minden 62 év alattit érint) számos joghátránnyal és anyagi veszteségekkel jár. Az említett megváltozott munkaképességűek elvesztették a pénzintézeti hitelképességüket, januártól nem vehetnek fel kölcsönt, hiszen csak segélyszerű szociális ellátást kapnak.

A régebben felvett hiteleiket pedig a kiszámítható nyugdíj helyett, a drasztikusan lecsökkentett ellátásukból kellene törleszteni, amire képtelenek. Éppen ma lakoltatják ki erzsébetvárosi otthonából Kelemen Károlyt. A rokkantnyugdíjas 2008-ban kisvállalkozóként svájci frankos hitelt vett fel. Időközben elveszítette az egyik lábát, így munkáját is. Hitelét nem tudta törleszteni, krízislakást pedig hiába kért az önkormányzattól.

A legnagyobb veszély, hogy a rokkantévek alatti, a nyugdíjhoz eddig beszámító szolgálati idők elveszhetnek. Aki egész életében rokkant, és az új törvény szerint csak segélyt kap, vélhetően nem lesz jogosult öregségi nyugdíjra.
 

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2011.
május
21. 06:57

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra?

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra? A kormány tájékoztatása szerint 220 ezer különböző ellátásban részesülő ember számíthat felülvizsgálatra a második félévben. Ha munkaképesnek találják őket, akkor vissza kell térniük a munkaerőpiacra, mert a tervek szerint nem fognak segélyt vagy más juttatást kapni az államtól. Az 1954 után született, harmadik kategóriába sorolt rokkantnyugdíjasok mellett azok is vizsgálatra számíthatnak, akik jelenleg szociális vagy átmeneti járadékban részesülnek.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
2012.
április
06. 08:37

Ez lehet a rokkantnyugdíjasok utolsó esélye

Ez lehet a rokkantnyugdíjasok utolsó esélye Igazolási kérelmet terjeszthetnek elő azok a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok, akik a március 31-ei határidőig nem jelentkeztek felülvizsgálatra. Az állam nagyjából 10 milliárd forintot spórol, ha a mintegy 16 ezer mulasztó továbbra sem jelentkezik a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon. Kérdés azonban, hogy a visszaminősített rokkantak a későbbiekben mennyire szorulnak rá az állami segélyekre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART