2013.
április
06. 04:10

Veszélyben az időskor

Címkék:
malacnyugdíj Már most el kellene kezdenie a kormánynak a nyugdíjreformot ahhoz, hogy néhány év múlva ne kerüljenek veszélybe az ellátások. Jelentősen emelkedik ugyanis a nyugdíjba vonulók száma, egyre többen dolgoznak külföldön, emelkedik a munkanélküliség, viszont csökken a születések száma. A kormány az előkészítés helyett arról beszél, hogy megvédte a nyugdíjakat, pedig csak a törvényt tartotta be a novemberi és a januári emeléssel.

Nem fordulhat elő, hogy a nyugdíjak kifizetésére nem jut pénz, "az az ország halálát jelentené". Egyebek között így fogalmazott Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetőjét azért kérdeztük, mert a Demokratikus Koalíció (DK) szerint veszélyben van a nyugdíjak fedezete. Internetes portálokon is arról olvasni, a fiatalok lemondtak arról, hogy elfogadható időskori ellátást kapnak majd. Jogosnak tűnik a félelem, hiszen azok, akik a Ratkó-korszakban születettek, hamarosan nyugdíjba mennek. (Ratkó Anna 1949 és 1953 között volt szakminiszter, ekkor tiltották meg az abortuszt, és gyermektelenségi adót vezettek be). Eközben egyre többen keresik a boldogulást külföldön, tehát nem itthon fizetnek járulékot, a foglalkoztatási ráta kizárólag a közmunkások alkalmazásával tartható szinten, és mélyponton van a gyerekszületés.

Szűcs Erika, a DK képviselője emlékeztetett arra, hogy 2012-re a kormány intézkedései 700 ezer embert fosztottak meg nyugdíjas státuszától vagy az idő előtti nyugdíj lehetőségétől, közben pedig az egyéni nyugdíjjárulékot egy százalékkal emelték, a munkáltatók nyugdíjjárulékát pedig az ígéretek ellenére sem csökkentették. Ám még így sem teljesültek a kormány nullszaldós nyugdíjkasszára vonatkozó elképzelései, ugyanis az tavaly mínusz 70 milliárd forinttal zárt. Szűcs Erika bűnnek nevezte, hogy a kabinet "eltapsolta" a 3 ezer milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyont.

Barát Gábor szerint ugyan nem fenyeget a nyugdíjkifizetés elmaradásának veszélye, csak az a kérdés, hogy ez mennyire terheli majd meg a gazdaságot, és az sem mindegy, mekkora összegeket tudnak kifizetni az ellátásokra. Emiatt rövid időn belül ki kell találni és elő kell készíteni azokat az átalakításokat, amelyek választ adnak ezekre a kérdésekre. Nem kell feltalálni a "kanálban a mélyedést" - mondta -, de az tarthatatlan, amit a Fidesz-kormány tett a nyugdíjrendszerrel. A pályakezdőket az öngondoskodás felé kell terelni, sőt kényszeríteni, amire a most 40-50 éveseket már nem lehet kötelezni. Megjegyezte ugyanakkor azt is, a magánnyugdíjpénztári "trauma" után egyelőre csak nagyon kevesen mernek a nyugdíjkasszáknál takarékoskodni.

Forrás: Népszava

A teljes cikket itt olvashatja!

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART