2011.
július
06. 18:27

Veszélyben az önkéntes pénztárak?

Címkék:
korózs mikrofonnál A kormány egységes nemzeti pénztárt hozna létre a kormánytisztviselőknek, köztisztviselőknek és állami alkalmazottaknak, s ez kasztosodáshoz, illetve több önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezethet - állította a Magyar Szocialista Párt.

Nem tud róla, nem szerepelt a kormány előtt ilyen terv - reagált Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MSZP azon állítására, miszerint a kormány egységes nemzeti pénztárt hozna létre a kormánytisztviselőknek, köztisztviselőknek és állami alkalmazottaknak. Az ellenzési párt szerint ez kasztosodáshoz, illetve több önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezethet. Kovács Zoltán kijelentette ugyanakkor: a valódi magánnyugdíjpénztárakat semmi nem veszélyezteti Magyarországon.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja az MTI beszámolója szerint szerdai sajtótájékoztatóján egy levelet ismertetett, amelyet Horváth Gergely Domokos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója májusban írt önkéntes pénztárak vezetőinek. Eszerint a kormány egy úgynevezett nemzeti pénztár létrehozására készül, amely "magas színvonalú szolgáltatásaival reális alternatívát jelenthet" a piaci környezetben működő versenytársakhoz - banki, biztosítói hátterű pénztárakhoz - képest, egyszersmind "vonzó csatlakozási lehetőséget" biztosíthat a kormánytisztviselőknek, a köztisztviselőknek, a közalkalmazottaknak és az állami tulajdonú vállalatok munkavállalóinak.

A szocialista politikus szerint ez a gyakorlatban több olyan önkéntes egészségpénztár megszűnéséhez vezetne, amelyeknek állami alkalmazottak nagy számban a tagjai. Példaként a Honvéd Egészségpénztárt említette.

Ráadásul - mondta Korózs Lajos - a javaslat olyan intézményt hozna létre, amely "az elithez tartozóknak" közpénzből magasabb szintű ellátást biztosítana, mint amilyenben a többiek részesülnek. A szocialisták szerint ez kasztosodáshoz, "nómenklatúra alapú" egészségügyi ellátáshoz vezet, ezért elfogadhatatlan.

Az MSZP-s politikus hozzátette: értesülésük szerint e terv miatt távozott a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalombiztosítási főosztályának vezetője.

Korózs Lajos tájékoztatóján bírálta a Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztést is, amely hírek szerint az egyéni nyugdíjjárulék mértékét a duplájára - tízről húsz százalékra - növelné. Véleménye szerint a koncepció nem vázol fel járulékpolitikát, nem ismerteti az özvegyi és az árvaellátás, valamint a rokkantnyugdíjak jövőbeni sorsát, a nyugdíjszámítás változásainak hatását, miközben szerzett jogok visszamenőleges elvonásának lehetőségét alapozza meg.

Az MSZP-s képviselő MTI által idézett szavai szerint az előterjesztés pénzt vonna ki a szociális rendszerből, ami komoly megtakarítást nem eredményezne, viszont egyéni és családi tragédiákhoz vezethet, például a nyugdíj melletti foglalkoztatás tervezett tilalma miatt.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART