2011.
június
24. 10:49

Veszélyes lehet a nyugdíjvagyonból finanszírozott adósságcsökkentés

Karvalits Ferenc A magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonása és az abból finanszírozott államadósság-csökkentés veszélyeztetheti a hosszú távú fenntarthatóságot, és ez hatással van Magyarország kockázati megítélésére is. Ugyanakkor a tervezett reformok olyan fiskális pályára állíthatják az országot, amely elnyeri a külföldi befektetők tetszését. Ezt Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

Jelentős változások történtek Magyarországon: bejelentették a Széll Kálmán-tervet és a konvergenciaprogramot. Ezek azt biztosítják, hogy a költségvetés strukturális pozíciója érdemben javuljon, a fiskális pálya fenntarthatósága megerősödjön, ez pedig elhozhatja a pénzügyi befektetők bizalmának erősödését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Veszélyes lehet a nyugdíjvagyonból finanszírozott adósságcsökkentés Karvalits Ferenc hozzátette: ha a meghirdetett intézkedések megvalósítása maradéktalan lesz, az Magyarországot egy olyan fiskális pályára állítja vissza, amely a pénzügyi befektetők számára biztató. Ha a piaci szereplők elfogadják és realizálják a lépéseket, az az ország kockázati elvárásainak csökkenésével járhat, ez pedig segíthet a kilábalásban.

Az Orbán Viktor által bejelentett négy százalékpontos államadósság-csökkentésről azt mondta: ha a nyugdíjpénztári átalakulás úgy ment volna végbe, hogy a pénztárakból visszakerülő vagyon teljes egészében az adósság törlesztésére fordítódik, akkor azt mondhatnánk, hogy az intézkedések összességében semlegesek.

A visszakerülő nyugdíjpénztári vagyon egy részét azonban a folyó költségvetés felhasználta, így az explicit adósság érdemben ugyan csökkenni fog, amit a piacok értékelni fognak, de a büdzsé teljes, explicit és implicit eladósodottsága nem javul. Ez pedig hosszú távon a fenntarthatóság szempontjából kérdéseket vet föl - értékelt a jegybank alelnöke.

Költekezés helyett megtakarítás

Karvalits Ferenc szerint az emberek óvatosak lettek a gazdasági válság miatt, nem költik el a megtakarításaikat, ezért egyelőre nem várható a belső fogyasztás növekedése, így a kilábalás sokkal lassabb lesz.

A tavalyi adóintézkedések nyomán és az áthozott bónuszkifizetések miatt a háztartások jövedelme érdemben ugyan bővült, ennek ellenére ez a fogyasztásban nem látszott, mert az emberek inkább a pénzügyi megtakarításaikat növelték.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke lát esélyt arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése miatt valamennyire felpörög a belső fogyasztás, de a háztartások inkább ezt a plusz összeget is megtakarításra fordítják majd.

Forrás: Portfólió
 

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART