2011.
szeptember
10. 09:52

Veszélyesnek tartja a Bankszövteség Lázár javaslatát

Címkék:
Lázár János A Bankszövetség szerint Lázár János javaslata a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, makrogazdasági következményei pedig nagyon súlyosak.

A bankszövetség péntek délután tartott rendkívüli ülése után sajtóközleményben jelentette be, hogy az elérhető, publikus információk alapján elemezte a Fidesz-KDNP frakciónak a devizahitelek végtörlesztésének lehetővé tételéről felvetett javaslatát. Az elnökség a várható negatív hatásokra és veszélyekre felhívta a kormányzat figyelmét - áll a közleményben. Véleményük szerint ugyanis a javaslat veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, makrogazdasági következményei pedig nagyon súlyosak.(Bár a reménytelen helyzetben lévő hitelkárosultak várják a megoldásokat.)
 

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét. (Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke is tett javaslatokat a devizahtielek megsegítésére, de ezeket egyelőre csak a kormány ismeri.) A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s amennyiben elfogadja a javaslatot, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják. A javaslatról a Bankszövetséggel nem konzultáltak.

Elemzők szerint, ha a kormány elfogadja a Fidesz-KDNP devizahitelesekre vonatkozó javaslatát, a devizahitelek arányának csökkenésével hosszú távon ugyan javulhatna Magyarország nemzetközi megítélése, de a lépésnek komoly ára van, a forint gyengülne, a banki veszteségek pedig megugranának. Az MNB pedig újra megerősítette, hogy csak olyan megoldást tart elképzelhetőnek, amely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét. Mivel a pénzügyi rendszert érintő bizonytalanságok rövid távon megingathatják a befektetői bizalmat.

Az Equilor számításai szerint a javaslat a hitelállományra vetítve legrosszabb esetben 150-200 milliárd forintos veszteséget jelentene az OTP-nek, amely részvényenként 500-700 forintos értéket tesz ki (ha mindenki visszafizetné az összes hitelét). Az Equilor véleménye szerint ez a javaslat ebben a formában nem valósul meg; a későbbiekben arra számít a befektetési társaság, hogy bizonyos kondíciók fellazulnak. Legvalószínűbb forgatókönyvként most 50-60 milliárd forintos kiadást prognosztizál az Equilor az OTP-re nézve, ez azonban a részletek napvilágra kerülésével változhat.

Kondrát Zsolt az MKB bank vezető elemzője is úgy véli, hogy a javaslatot ebben a formában nem lehet megvalósítani. Ha nincs mögé téve semmilyen segítség, akkor az emberek többsége nem fog tudni vele élni, mert valószínűleg nem lesz annyi pénze, hogy az egész hitelt előtörlessze, legfeljebb a magasabb jövedelmű, gazdagabb rétegek tudják ezt megtenni - fejtette ki.

Forrás: Piac és Profit

Vissza
2011.
szeptember
09. 15:37

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt A Bankszövetség közleménye szerint nekik senki nem szólt arról a Lázár János által tett bejelentésről, amelyben a Fidesz frakcióvezetője vázolta a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében tervezett lépéseket. Ezek értelmében az adósok rögzített árfolyamon válthatnák át devizaalapú hiteleiket forinthitelekre, méghozzá a jelenlegi árfolyamszintekhez képest meglepetősen kedvezően 180-as CHF/HUF, illetve 250-es EUR/HUF árfolyamon).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART