2012.
május
11. 10:15

Viccelődnek külföldön Matolcsyék adóötletein

Címkék:
Matolcsy György A magyarok leleményességét támasztják alá a Financial Times blogja szerint a kormány legújabb adóintézkedései. A kormány ugyanis úgy szüntet meg adókat, hogy ezzel párhuzamosan hasonló terheket vet ki. A blogbejegyzés szerint ha Tobin (a tranzakciós adó "atyja") meglátná a magyar ötletet, akkor forogna a sírjában.

A Financial Times beyondbrics című blogja egy régi mondást idéz a szerdai magyarországi kormányzati bejelentések kapcsán. A magyarokat - ahogyan a régi, gyakran használt tréfa is mondja - arról lehet megismerni, hogy mögötted mennek be a forgóajtón, de a másik oldalon előtted jön ki. Ezekben a napokban úgy tűnik, hogy a kormány eltöröl egy adót miközben belépünk a forgóajtón, de mire kilépünk már egy új adónemmel áll készen - fogalmaz a blog. Miközben a régi adó átmeneti jellegű volt, az új tartósan fennmarad - jegyzi meg.

Az írás emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése után nem sokkal vezette be a válságadókat néhány ágazatra, így a bankokra, telekommunikációs szektorra, energia cégekre és a kiskereskedelmi szektorra. Ezt annak érdekében tette, hogy betömje az általa végzetesen nagynak nevezett költségvetési lyukat, amelyet az előző szocialista kormánytól örökült. A kormány akkor azt az ígéretet tette, hogy a krízisadókat csak ideiglenes jelleggel vezeti be, és 2013-tól kivezetésre kerülnek, a bankadó pedig megfeleződik. Ezt arra a feltételezésre alapozta, hogy a jövőben a gazdasági növekedés eléri a 3,5%-ot. A feltételezések azonban nem váltak valóra, tavaly a gazdaság csak 1,7%-kal növekedett, idén pedig recesszió valószínűsíthető - írja az FT blogbejegyzésében.

A kormány szerdán olyan csomagot jelentette be, amivel ismét az államháztartás rendbetételét célozza - idézi fel Matolcsy György szerdai bejelentéseit a blog. Az írás kitér arra, hogy a bankadót valóban eltörli a kormány 2014-től, azonban egy új adót vet ki minden pénzügyi tranzakcióra. Közben a telekomadót új adóval helyettesíti, amit a telefonhívások és sms-üzenetek után vetnek ki idén július elsejétől. Emellett új, 30%-os társasági adókulcs lesz érvényes az energia- és közműcégek esetében - sorolja a blogbejegyzés.

Az írás szerint a legtöbb gyötrelmet az új pénzügyi tranzakciós adó fogja jelenteni. Habár a miniszterelnök a spekulánsok elleni lépésnek nevezte - más néven ezt szokták Tobin-adónak nevezni -, a valóságban minden nem készpénzes tranzakcióra kivetné a kormány, így például a havi jövedelmek kiutalására, illetve a közműcsekkek befizetéseire is - részletezi az írás. Ahogyan egy magyar bankár fogalmazott a beyondbrics-nek, Tobin most forogna a sírjában, ha ezt a tranzakciós adót meglátná.

A blog idézi Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank budapesti közgazdászát, miszerint a szerdai bejelentéseknek van kedvező tartalmuk is. Az új adóintézkedések ugyanis biztosítják, hogy a költségvetés hiánya idén és jövőre is 3% alatt maradjon. Ez pedig lehetővé teszi, hogy Magyarország nyolc év után végre kikerüljön a túlzott deficit eljárás alól - írta az elemző.

Az FT azonban megjegyzi, hogy a kormány legújabb lépései is kapkodásról árulkodnak, mert a részletek még nem tisztázottak. Itt kiemeli Török Zoltán kommentárját: Matolcsy György szavai szerint az új adót a cégek fogják megfizetni, de még hiányoznak a jogszabályi részletek, és az elemzők ezért nagy esélyt adnak annak, hogy a szolgáltatók a terhek nagy részét az ügyfelekre hárítják.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART